Gå til hovedinnhold

Rutsjebane ned i dåpsbassenget


Det var en spøk denne gangen. Men ved første øyekast trodde jeg det var sant: En vannsklie ned i dåpsbassenget. 

Scenekirker er ofte opptatt av å være underholdende når det er gudstjeneste. Man bruker popband, tryllekunstnere, røykmaskiner, scenelys, storskjermer, dansere, flaggbærere, kulisser, rekvisitter og filminnslag. Man må hele tiden ligge i forkant og finne på noe nytt som trekker folk.

Så hvorfor ikke en vannsklie når det er dåp? Det står jo ikke noe forbud i Bibelen mot det, ikke sant? Og dåp er jo en festdag, ikke sant? Og vi kristne må kunne ha det litt moro, ikke sant? Og hvis vannsklia får flere til å la seg døpe, da er vel det positivt, er det ikke? Ikke vær en sånn treiging nå da, verden går fremover. Kirken må tilpasse seg moderne tider. Tenk på presseomtalen vi får. Og se for deg de kule videoene vi kan lage. Vi kan feste et kamera på hodet til en av dåpskandidatene som rutsjer ned til dåpsbassenget. Gjett om vi får spredning på Youtube, det er jo kjempeviktig, ikke sant?  

Ja, man kan sikkert argumentere for vannsklie slik man kan argumentere for mye annet nytt og spennende i kirkene. Dersom argumentene ikke får gjenklang, trekker man trumkortet som kan brukes i alle situasjoner:
Vi må alltid støtte opp om ledelsen. Det blir umulig å drive en kirke dersom vi ikke er positive når ledelsen setter retning.

Denne gangen var tiltaket altså bare en fleip. Men neste gang er det alvor. Det var alvor da Ignatius ville bestemme hvem i menigheten som skulle få lov til å gifte seg. Det var alvor da Konstantin bygde pompøse kirker. Det var alvor da man sluttet med middager. Det var alvor da man begynte med religiøse uniformer. Det var alvor da man nektet alle kristne å være prest. Det var alvor da markedskreftene kom inn i kirkene. Det var alvor da volumet på lovsangsbandet gjorde at de eldre fikk fysisk ubehag og sluttet å komme.

Det er viktig å tenke gjennom hvilke verdier man følger. Argumenter som ikke har forankring i verdier, kan fort bli hule.

Spøken om vannsklien ligger her:
http://babylonbee.com/news/elevation-church-debuts-water-slide-baptismal/

Kommentarer