Gå til hovedinnhold

Evolusjon: Naturhistorisk museum i Bergen benytter forfalskninger


Har du hørt om fostertegningene til Ernst Haeckel fra 1800-tallet? Han var tysk professor, venn av Darwin og flink til å tegne.

Hans plansje med tegninger skal vise at fosterutviklingen hos mennesker og dyr ligner på hverandre i starten, men tegningene ble avslørt som forfalskninger allerede da de ble utgitt. Også den anerkjente forskeren Stephen Jay Gould (1941-2002) kalte tegningene forfalskninger. 

Haeckel hadde nemlig forminsket, kappet og lagt til elementer på fostrene slik at de passet hans ideer om evolusjon.

Jeg besøkte Naturhistorisk museum i Bergen (avdeling for naturhistorie) nå i sommer (2020) og kunne se at museet bruker Haeckels plansjer som om tegningene faktisk viser hvordan fostre ser ut. Museet viser tegningene og skriver på sin plansje:

«Haeckels fostre

Fosterutviklingen forteller en historie om felles opphav.

På 1800-tallet studerte den entusiastiske tyske zoologen Ernst Haeckel fostre fra ulike dyr. Han gjorde en viktig oppdagelse: Fostre til ulike arter er veldig like på tidlige stadier, mens de senere skiller seg mer og mer fra hverandre. Se på disse tidlige fosterstadiene. Fiskefosteret ligner veldig på menneskets. Haeckel fant til og med gjeller hos tidlige menneskefostre. Når du var veldig, veldig ung, og fortsatt i magen til din mor, så du altså ut som en fisk!»


Men både tegningene og påstanden om gjeller er tilbakevist forlengst. Teksten til museet burde ha vært motsatt, den burde ha advart mot tegningene og forklart at noen ganger blir forskere mer ideologiske enn vitenskapelige og enkelte forskere tyr dessverre også til juks.


Ideen på 1800-tallet var at alle fostre gjennomgår samme løype som man mener har tatt hundrevis av millioner av år med evolusjon å gå. Et menneskefoster skulle liksom vise i løpet av ni måneder utviklingen fra en felles urcelle, via alle stadier, deriblant fisk, frem til fosteret ble et menneske. 

Hva trodde man egentlig? At ved abort som kom det ut en fisk? Og hvis du ble født noen uker før tidlig, så måtte du slite resten av livet som halvt ape? 

Museet i Bergen bruker uansett en kjent forfalskning for å argumentere for noe som er vitenskapelig feil.

Mange har trodd opp gjennom årene at menneskefostre faktisk har gjeller og at disse endres til lunger under svangerskapet. Men foldene er ikke gjeller og de blir heller ikke til lunger. En av foldene er for eksempel første steg til å bli en ørekanal.

Haeckel var ikke bare en vitenskapssvindler, men også en rasist. Han mente, som Darwin, at folk fra Australia er nærmere aper evolusjonsmessig enn hva europeere er.

Haeckel mente også, preget av sin evolusjonsideologi, at vi ikke burde ta vare på personer som er syke eller som er født med fysiske eller psykiske utfordringer. 

Dette burde ha stått på plansjen slik at skoleelever kan lære å være kritiske også til forskning og ikke bare lære å være skeptiske til reklame og falske nyheter. 

Det er heldigvis ikke slik at alle som forsker på evolusjon ender opp som rasister som går inn for tvangssteriliseringer av bestemte folkegrupper. Også dette er et poeng som disse plansjene kunne ha vært brukt til i museet, man kunne ha utfordret besøkende til å tenke over vitenskapens begrensinger, tabber og faremomenter.

I 1997 viste Michael K. Richardson fotografier av fostre fra ulike dyr og man kunne sammenligne med Haeckels tegninger, bildene finnes i denne artikkelen (ekstern lenke).

Allerede i Haeckels samtid fantes det tegninger av fostre som viser forskjellen på dem, du kan se slike bilder i denne artikkelen (ekstern lenke).

Jeg har sendt museet en e-post og bedt dem endre teksten på plansjen. Det må minimum komme frem at tegningene er bevisste forfalskninger av en overivrig forsker og at menneskefostre ikke har gjeller slik man trodde før. 

Jeg skrev om Ernst Haeckel også i 2013.

Kommentarer