Gå til hovedinnhold

Herodes og de første kristne



Herodes var en slekt som besto av mange fæle personer for 2000 år siden. I Bibelen kan man lese at Jesus og de første kristne møter Herodes-slekten mange ganger – helt fra Herodes den store som vil drepe Jesus som er nyfødt til oldebarnet Herodes Agrippa som avhører Paulus som jødene har gått til sak mot. 

I boken min «De første kristne» presenterer jeg de ulike personene i Herodes-slekten og hvilke møter de har med de kristne.

Ekteskapene og drapene i Herodes-slekten er til å bli svimmel av. De gifter seg med hverandre og dreper hverandre og andre på kryss og tvers. Herodias er for eksempel i en periode gift med sin halvonkel før hun velger å gifte seg med dennes halvbror, altså Herodes Antipas. Begge gangene får hun sin egen farfar, altså den første Herodes, som svigerfar. 

Døperen Johannes refser oppførselen til Herodes Antipas fordi han gjør mye ondt. I tillegg sier Johannes at Antipas ikke hadde rett til å gifte seg med Herodias. Antipas svarer med å kaste Johannes i fengsel.

Herodias synes det er irriterende å få kritikk av en omreisende profet som mange hører på, hun vil derfor gjerne bli kvitt Johannes. På bursdagen til Antipas danser datteren til Herodias for gjestene. Alle blir begeistret. Kong Antipas er antagelig en smule full, han sier til den dansende stedatteren (hans niese/grandniese) at hun skal få hva som helst. Jenta spør sin mor om råd, dermed kommer kravet om å få hodet til Johannes på et fat. Kongen blir lei seg, han har egentlig ikke lyst til å drepe Johannes. Enten tror Antipas at Johannes er en hellig mann eller så er Antipas bare redd for å bli upopulær. Johannes har nemlig mange tilhengere. Men kongen kan ikke tape ansikt overfor VIP-gjestene på bursdagen og gir ordre om å drepe Johannes.

Slik var ett av de mange møtene mellom Herodes-slekten og de første kristne.

Men hvordan kom Herodes-slekten til makten? Det startet på 100-tallet før Kristus. I løpet dette århundret starter Herodes-slekten sin maktperiode i Judea og omkring.

Dronningen i Judea heter Salome Alexandra, hun er enke etter kong Hyrkanos. Hun dør i år 67 før Kristus, og sønnene krangler om hvem som skal overta. Den eldste broren Hyrkanos II setter seg i kongestolen. Fem år senere kommer romerne. General Pompeius inntar Jerusalem, han vurderer Hyrkanos II som lettest å styre over av de to brødrene og innsetter ham som øversteprest. Som øversteprest hadde man ikke bare religiøse oppgaver, man hadde også makt i samfunnet.

Hyrkanos II har en rådgiver som heter Antipater, han klarer etter hvert å gjøre seg selv til landets sjef og sender Hyrkanos II vekk. Rådgiveren skjærer til og med ørene av Hyrkanos II slik at han aldri igjen kan bli øversteprest. For øversteprester kunne ikke ha kroppslige feil dersom de ville være i tjeneste, ifølge den jødiske skikken.

Nå er det rådgiveren Antipater som er sjef i landet, det er Cæsar som utnevner ham som øverste leder i Judea i år 47 før Kristus. Antipater har en sønn som heter Herodes. Og da er vi ved den Herodes som blir omtalt i Bibelen i forbindelse med at Jesus blir født.

Den første Herodes vokser altså opp med en far som synes det er greit å skjære ørene av sin sjef for å få makt, i dette miljøet formes Herodes. Allerede som ungdom blir Herodes innkalt til det jødiske rådet for å bli straffet for voldsbruk. Men han har et nettverk som strekker seg helt opp til den romerske keiseren og han slipper straff for det fæle han gjør.

Herodes overtar etter sin far Antipater ved å være god venn med romerne. I år 40 før Kristus utnevner det romerske senatet Herodes til «jødenes konge» i Judea.

Etter fire tiår som «jødenes konge» får Herodes besøk fra lærde menn fra Østen, de hevder at det nylig er født en konge i området der Herodes bor. I frykt for konkurranse befaler Herodes sine soldater om å drepe alle guttebarn i området. Det er her uttrykket ramaskrik stammer fra. Familien til Jesus unnslipper ved å rømme til Egypt. 

Omkring 33 år senere skriver en romerske sjefen i Jerusalem «jødenes konge» på en lapp på korset til Jesus. 

Den første Herodes er en grusom person som gjerne tar livet av folk rundt ham, både familiemedlemmer og religiøse ledere blir tatt av dage. Blant annet blir Hyrkanos II henrettet. Også mange fariseere blir hengt fordi de kommer med kritikk av Herodes.

Kong Herodes bygger et nytt tempel til jødene og starter mange andre imponerende byggeprosjekter. Flere av historiene til de første kristne foregår på tempelplassen som Herodes bygde. Bildet øverst viser en modell av tempelet (Foto: Wikipedia / Ariely).

Herodes får senere flere sønner som også heter Herodes og som senere overtar som konger etter ham med mindre landområder hver. Til og med barnebarn og oldebarn heter Herodes. Det er lett å blande alle disse når man leser om dem i dag. 

Også sønnen Herodes Arkelaus i Judea er grusom. Han likviderer blant annet 3.000 mennesker på tempelplassen for å sette en slutt på et opprør. Etter ti år med overgrep sender både jøder og samaritanere klager til keiser Augustus som avsetter Arkelaus og landsforviser ham.

Herodes Agrippa, sønnesønn til den første kong Herodes, vokser opp i Roma og får utdannelse ved det keiserlige hoff. Agrippa får makt over et like stort område som hans farfar hadde. Det er Agrippa som får den kristne Jakob drept. Agrippa dør selv samme år. Den nesten samtidige historikeren Josefus skriver at dette skjedde mens byen Caesarea hadde festival for å ære kongen.

Den eneste i Herodes-slekten som har et rimelig positivt ettermæle, så langt jeg har funnet, er Filippo.

Les gjerne mer om Herodes-slekten i boken min:




Kommentarer