Gå til hovedinnhold

The Big Ring: Gigantisk struktur i Universet utfordrer vitenskapen



Forskeren Alexia Lopez har oppdaget en ufattelig stor ring av galakser i Universet. Ringen, som har fått navnet «Big Ring», har en diameter på 1,3 milliarder lysår. Med den forståelsen av Universet som vitenskapen har i dag, skal ikke så store strukturer eksistere. For man forutsetter at materien i Universet skal være jevnt fordelt, bortsett fra at planeter, stjerner og galakser har klumpet seg sammen her og der, det er i mye mindre skala. 




Alexia Lopez fant også for to år siden en annen superstor struktur i Universet, faktisk en som er enda større, den har fått navnet Giant Arc, den strekker seg over 3,3 milliarder lysår. Hvis du deler opp det synlige Universet i femten deler, så strekker Giant Arc seg over en av delene, så ufattelig stor er den. 

Big Ring og Giant Arc befinner seg i samme nabolag i universet, slik du ser av bildet øverst.

Når du ser opp på nattehimmelen, kan det virke som at alle stjernene er like langt borte, men avstanden til den enkelte stjerne eller galakse varierer svært. Alexia Lopez har målt avstanden til galaksene i Big Ring, og har funnet ut at de er like langt unna oss. Ja, ikke på meteren, men de har såpass lik avstand til oss at det er naturlig å kalle det en ring. 

Det er altså en ekte ringstruktur, hun har ikke bare valgt tilfeldige lyspunkter på himmelen og tegnet opp en ring. Man kan jo tegne mye rart på himmelen ved å streke opp mellom de lyspunktene man ønsker. 

Big Ring har en forsiktig korketrekkerform som peker mot oss, så helt samme avstand er det ikke til oss fra den enkelte galakse.

Vitenskapen har altså hatt som et slags dogme at materien er jevnt fordelt i Universet, men så viser det seg at materien ikke er jevnt fordelt likevel. De to funnene fra Lopez viser at vitenskapelige "sannheter" ikke alltid er sannheter, men kan være antagelser. 

Vitenskapen kan også være konservativ. Selv med nye funn kan det gå lang tid før man bytter nåværende syn med et nytt. Så kan det gå enda lenger tid før det nye synet finner veien til lærebøkene i skolene. 

Det blir spennende å se hva slags nye teorier som nå må klekkes ut. Er det i det hele tatt tid nok til at materien kan skape så store strukturer i løpet av den rådende vitenskapelige alder på Universet?

Les mer om funnet her: 
https://www.uclan.ac.uk/news/big-ring-in-the-sky 

Eller se pressekonferansen her:
https://www.youtube.com/watch?v=fwRJGaIcX6A

Bildene er hentet fra pressekonferansen.

Kommentarer