Gå til hovedinnhold

Slik finner du hemmelighetene i menigheten

I større menigheter kan være vanskelig for den jevne benkesliter å få oversikt over hvem som sitter i styret, hvilke firmaer menigheten eier, hvordan regnskapene ser ut osv.

Hvis man ikke får nok opplysninger via menighetens egne kanaler eller møter, kan man ta en kikk på eksterne nettsider om foretak. På nettsiden Proff kan du søke på menighetens navn eller organisasjonsnummer. Her et eksempel fra Filadelfia Oslo.

Går du litt ned på eksempelsiden, finner du ordet ”Datterselskaper”. Filadelfia eier både St. Olavs gate AS og Rex Media AS. Når det gjelder St. Olavs gate AS, så har ikke den en lenke du kan trykke på, du må derfor skrive inn navnet i søkefeltet øverst. Blant de 217 firmaene som heter noe med St Olavs gate, må du finne frem til menighetens firma ”St Olavs gate 24.” Litt detektiv må du altså være.

Går du så tilbake til menighetens hovedside i eksempelet, finner du ulike menyvalg. Klikk på ”Regnskapstall”, så finner du en litt firkantet oversikt tilpasset aksjeselskaper. Når det står ”Salgsinntekter”, så er ikke det bare salgsinntekter, men i dette tilfellet i hovedsak statsstøtte samt gaver fra medlemmene og andre. Man kan ikke se hva menigheten gir til misjon. Men du får vite for eksempel hvor mye som går til lønninger.

Neste menyvalg er ”Roller og kunngjøringer”. Muligens er den oversikten ikke oppdatert, for etter hva jeg husker, så godtok menigheten i fjor at kvinner kan sitte i styret, men listen viser kun menn foreløpig.

Du ser altså hvem som sitter i styret i menigheten. Nå kan du lime inn hvert enkelt styremedlem i søkefeltet og se hvilke styrer utenfor menigheten vedkommende er involvert i, og hvem han dermed har forretningsmessige relasjoner med.

Et annet sted å lete er i kommunens lister over saker, for eksempel byggesaker. Når det gjelder Filadelfia i Oslo, skal menigheten rive deler av bygningen og bygge nytt for 55 millioner kroner. Opplysninger om byggesaker i Oslo finner du her.

Velg ”Søk alle saker” søk på menighetens navn, eller et selskap menigheten eier, eller på noen som har kobling til menigheten. Når det gjelder Filadelfia i Oslo, fikk jeg null treff på navnet. Men ved å søke på ”St Olavs gate 24”, fikk jeg mange treff. Det er ikke fordi det er adressen til Filadelfia, men det er fordi Filadelfia eier et firma med dette navnet, og det er i dette firmaet menigheten har "plassert" bygningene.

Det er ikke alt som er like interessant for menighetens medlemmer, i miljøkartleggingsrapporten får du for eksempel vite at det skal kastes 92 lysstoffrør og 130 sparepærer i første etasje! Men ved å bla seg gjennom noen skjemaer og e-poster som er sendt til kommunen, får man et innblikk i hvilke firmaer som er involvert og hva som skjer. I miljøkartleggingsrapporten står det for eksempel om et samarbeid med hotellet som skal bygges ved siden av og at man skal byttelåne tomter for å rive og bygge.

Her er noen eksempler på hva man kan finne om Filadelfia:
I miljøkartleggingsrapporten finner du også gamle arkitekttegninger av det som skal rives. Har du tilknytning til Filadelfia kan du bruke tegningene om noen år til mimre om gamle dager. Ta kopi før lenken forsvinner fra kommunens nettssider. Tegningene viser bare en del av Filadelfia, og man kan se at det var lett gå seg vill når det er halve etasjer og mange rom. Man burde nesten få utlevert GPS i 3D ved inngangen. I rapporten ser du også bilder av kryprom og loftsområder som de færreste ante eksisterte.

Et annet sted man kan finne informasjon om menigheter, er på Fylkesmannens nettsider.

Velg ”Offentlig journal” og søk på menighetens navn. Man ser kun saksgangen og ikke selve brevene. Men overskriften på brevene forteller hva de dreier seg om, og det kan være interessant nok.

Kommentarer