Gå til hovedinnhold

Engelske prester vil gå i vanlige klær

Her om dagen var det en dansk prest som ville gå i joggesko, dermed ble det uniformsdebatt i den danske Folkekirken. Nå er turen kommet til England, også der er det prester som ønsker å snobbe ned.

En gang i blant bør det være lov å lede gudstjenesten uten å ha på seg prestedrakt, mener noen av prestene. Den anglikanske kirken skal diskutere saken på årsmøtet i februar.

Prest og journalist Giles Fraser er helt uenig og synes forslaget er opprørende. Han sier:

"Hva er det neste de vil finne på? Bytte ut nattverdens vin og brød med cola og smultringer? Prestedrakter er en svært gammel del av kirkens tradisjon og bringer verdighet til tilbedelsen."

Det Fraser burde ha nevnt, er at prestedraktene ikke stammer fra de første kristne, men fra romerstaten på 300-tallet, derfor er hans sammenligning med nattverden dårlig.

Sammenligningen er ekstra dårlig fordi kirken som han tilhører har selv fjernet seg fra den opprinnelige nattverden. Samlet rundt en middag brukte de første kristne ett brød til nattverd som de delte ut i samlingen ved å bryte brødet. Den anglikanske kirken bruker derimot små kjeks, dermed er det usikkert om man har klart å bevare den opprinnelige symbolikken, hvis man først skal være opptatt av detaljene.

De første kristne hadde ikke prester, ikke prestedrakter, ikke kirker, ikke biskop over prest, osv. Likevel sier en annen anglikansk prest som gjerne vil gå i vanlige klær: "Hvis det kommer en biskop som sier at jeg skal ta på prestekappe, så gjør jeg selvsagt det."

Kirkelige tradisjoner er som betong.

Kommentarer