Gå til hovedinnhold

Kirkesatire fra innsiden


«Kirke tilbyr medlemmene å reservere de beste setene før gudstjenesten

«Pastor forbilledlig forkortet to bibelvers ned til bare 67 prekenpoenger.»

Adam Ford er en kristen mann som driver nettstedet The Babylon Bee. Her finner du kirkehumor i form av satiriske liksomnyheter. Utgangspunktet er som regel typiske amerikanske kirker og kulturen som finnes der. Slike kirker kalles gjerne scenekirker, det er mange slike kirker også i Norge.

Man har der gjerne et band som spiller kristelige sanger på scenen inne i kirken. Volumet kan være veldig høyt. Det hele støttes av lysshow og røykmaskiner. Den satiriske nyheten blir da: «Guds kraft fikk trommeslager til å spille med akseptabel styrke

Etter bandet kommer gjerne pastoren på scenen, han holder en engasjert preken som skal være så «moderne» som mulig. Nettstedet forteller at undersøkelser viser at det lønner seg for pastoren å skrive prekenen natten før. Her er det sikkert mange travle pastorer som kjenner seg igjen. Selv nyheten altså bare er tull.
 

Pastorer har ingen lett jobb, hvert medlem har ulike ønsker for hva som skal skje på scenen og i kirken ellers. Pastorer kan derfor få lange klagebrev, også dette blir til en artikkel på The Babylon Bee.

Er man ikke kjent med kulturen i slike kirker, kan det være enkelte satiriske poenger man ikke forstår, men det meste blir forklart indirekte.

«Worship Bassist’s Highly Technical Riff Goes Completely Unnoticed» er en av mange liksomnyhetene. Bassisten i bandet, eller lovsangsteamet som det gjerne også kalles, ble skuffet da ingen la merke til hans innøvde slaphand-ferdigheter, sier artikkelen. Mellom linjene gir Adam Ford et spark til kirkene når det gjelder hvilke verdier de har. Er det en «se på meg»-kultur? Bør det heller være en «kan jeg hjelpe deg»-kultur?

I noen kirker sitter medlemmene etter ulike slekter i benkeradene. Onkel Jon har sin faste plass tre seter inn på høyre side i den fjerde raden. Og ved siden av der sitter bestemor Marte. Og så videre. Enkelte medlemmer kan bli ganske så forvirret hvis en  fremmed gjest har satt seg på den plassen som medlemmet anser å ha opparbeidet hevd på.  

Når satiren går ut på at det er anledning til å reservere de beste sitteplassene, er det faktisk ikke en helt utenkelig idé, for man tar inngangsbilletter til konserter i kirkene, og for eksempel pinsevennenes egen avis er positiv til markedskrefter i kirkene, så hvorfor ikke tjene noen ekstra kroner på hvert sete i gudstjenestene?

Adam Ford og The Babylon Bee dekket også innsettelsen av Trump med denne satiriske nyheten

I mange kirker er det viktig å pynte seg med dress og slips når det gudstjeneste, da skal helst hele menigheten gå i pene klær og pastoren skal gå i skreddersydd utgave. Det er gjerne pastoren som står bak en slik kultur, han oppfordrer menigheten til å kle seg opp, og det hele underbygges kanskje av noen bibelvers tatt ut av sin sammenheng. Dette blir uansett til den sarkastiske nyheten om at arkeologer har funnet dressen som Jesus brukte da han prekte.

I kirker har man gjerne krukker, e-postadresser eller telefonnumre hvor man kan melde inn temaer som man ønsker at resten av kirken skal be over. Ofte er det snakk om anonyme bønnelapper fordi folk ønsker ikke fortelle alle i menigheten at de trenger hjelp til å få slutt på kranglingen i ekteskapet, eller noe slikt. Oi, oi, men dette er jo uansett en stor kilde til rykter og sladder, tenker en dame som melder seg til tjeneste i bønnegruppa.


Når pastoren preker på scenen, og han er inne i et viktig parti, hender det at pianisten legger noen akkorder som bygger opp under poengene, eller så kanskje er det gitaristen som forsiktig lager toner på gitaren. Adam Ford får beskrevet de moderne kirkene med denne liksomnyheten: "Nå er det bekreftet. Gitarist klimpret under Peters pinsetale." 

Og da er vi ved poenget nok en gang: Hvor mye bør dagens kristne la seg inspirere av de første kristne? Må vi gå i sandaler for å være sikker på å ha funnet de opprinnelige kristne verdiene? Finnes det opprinnelige verdier som blir overkjørt av moderne ideer, løsninger og kultur?

Kommentarer