Gå til hovedinnhold

Bør statuen av rasisten Darwin fjernes?


I USA og Storbritannia river folkemengder nå ned statuer av utvalgte generaler og politiske ledere som levde for 100-200 år siden og som man nå har fått økt bevissthet om også var rasister. 

I Norge er det underskriftskampanjer mot statuene av både Holberg og Churchill.

Hva med Darwin?

Jeg støtter ikke opptøyer og at folk tar saken i egne hender, vi må følge demokratiske spilleregler. Mitt spørsmål går til ledelsen i "Natural history museum" i London. I dette museet har man plassert en statue av Charles Darwin på trappeavsatsen i hovedhallen. 

Darwin ga uttrykk for at hvite mennesker er bedre enn alle andre som han kalte for brutale/ville (savage) barbarer. 

Han mente at folk fra Afrika og Australia er nærmere i slekt med gorillaer enn hva folk fra Europa er. 

Darwin skrev også at "de høyerestående rasene" vil de fortrenge og "viske ut de lavere rasene". Han mente at om 500 år ville den anglosaxiske rasen ha spredd seg ut og fjernet hele nasjoner samtidig som "menneskeheten samlet sett vil ha havnet på et høyere nivå.»

Darwin var overrasket over at aboriginere kunne ha høyere moral enn straffedømte engelskmenn da han oppdaget at misjonærer på New Zealand måtte søke beskyttelse hos lederskapet hos aboriginere og at det var engelskmennene som utgjorde trusselen mot misjonærene. Darwin skrev i sin dagbok: "It is strange, but I here heard these worthy men say that the only protection which they need & on which they rely is from the native Chiefs against Englishmen!"

På sin jordomseiling traff han også folk på sørspissen av Sør-Amerika, han så at de var mer hårete enn ham selv og konkluderte med at de lå lenger tilbake evolusjonsmessig. 

Darwin mente at alle andre enn hvite mennesker kommer til å dø ut på grunn av evolusjonen, for det var hvite mennesker som lå lengst fremme.

Leksikon hemmeligholder at Darwin var rasist
I "Store norske leksikon" står det ikke et ord om Darwins rasistiske holdninger (per 15. juni 2020). Leksikonteksten om Darwin er på over 1600 ord og er skrevet av den anerkjente evolusjonseksperten Kjetil Lysne Voje. Å ikke nevne at Darwin snakket rasistisk og nedsettende om andre, er kritikkverdig når man har en såpass lang tekst til rådighet. 

For det spesielle med Darwin er at de nedsettende holdningene har direkte sammenheng med hans vitenskapelige teorier som han er kjent for. Hadde Darwin bare vært en kranglefant som snakket stygt om naboen eller en kollega, uten at det var rasistisk, kunne man ha argumentert for å utelate det i en leksikontekst. Men Darwin bruker sin egen vitenskapelige teori for å uttrykke rasistiske holdninger.

Evolusjonsteorien går ut på at et fiskelignende vesen, som jo er ganske så dum, kan forvandles til et intelligent menneske etter mange generasjoner. Og i den forbindelse vil grupper av mennesker henge etter i forvandlingen, mente Darwin og pekte på afrikanere og folk fra Australia. Hvite mennesker (caucasians / europeere) er mer intelligente, skrev Darwin.

Men dette sier ikke leksikonet noe om. Leksikonet viser derimot et karikaturbilde av Darwin, laget av folk som var uenige i hans teori. Darwin gis en offerrolle av leksikonet og holder tilbake at Darwin var rasist.

Satte opp statue av Darwin
Ikke lenge etter Darwins død i 1882 satte man inn en statue av Darwin i naturhistorisk museum i London. 40 år senere ble statuen byttet ut med en statue/bilde av museets grunnlegger, Richard Owen. 

Owen er kjent for å ha skapt ordet dinosaur – i 1841. Han konstruerte ordet dinosaur av to greske ord: deinos og saurus som til sammen betyr skrekkelig øgle. Owen ga ut 600 vitenskapelige rapporter og navngav og beskrev en rekke dyrearter. Da Darwin kom hjem fra sin lange reise hvor han samlet inn og beskrev ulike dyrearter, leverte han til Owen eksemplarer av fossiler og andre døde dyr som skulle stilles ut i museet. 

I 1927 ble altså Darwin-statuen flyttet og man plasserte en statue av Owen på plassen. Owen hadde brukt mye krefter over mange år for å etablere museet og var også en vitenskapsmann. 

82 år etter det, i 2009, ble statuen/bildet av Owen flyttet og æresplassen i trappeavsatsen ble overtatt av Darwin.

Spørsmålet man kan stille, er om ledelsen i museet bør sørge for å flytte Darwin-statuen i det minste vekk fra æresplassen. Kanskje bør statuen flyttes til et museum som formidler kunnskap om menneskenes historie og ikke naturhistorie. Slik kan vi lære av historien uten å hylle personer som ved nøyere ettersyn viste seg å være rasister. 

Så langt jeg forstår, var Darwin imot slavehandel, men han delte inn menneskene i raser som han mente lå ulikt an når det gjaldt evolusjonen, og han brukte nedsettende ord om folk som han mente tilhørte andre raser enn ham selv.

Så når kommer underskriftskampanjen mot Darwin-statuene? Og når vil norske leksikon og lærebøker i skolen fortelle at Darwin var rasist?

(Foto: Wikipedia)

Oppdatering 16. juni 2020: Holberg var ikke slavehandler, sier denne artikkelen.

Oppdatering 17. juni 2020:

Jeg fikk svar fra museet. De takker for at jeg reiser et veldig viktig spørsmål/tema (issue). Museet er klar over debatten som nå pågår angående statuer av historiske personer, og bruker nå tid på å forstå bedre museets egne utstillinger med utgangspunkt i for eksempel Black Lives Matter-bevegelsen. De regner med at dette betyr at de etter hvert skal kunne vise flere stemmer i museet. "In doing so we aim to represent more diverse voices throughout the Museum’s public galleries and displays."

Museet svarte ikke på mitt spørsmål om de ville fjerne statuen av Darwin eller om de kunne begrunne hvorfor den i tilfelle skulle bli stående.

Kommentarer

Are Karlsen sa…
Hei Sjur!
Fabelaktig observasjon! Denne saken fortjener å holdes i live på ubestemt tid.

Hilsen Are
Vester sa…
Udmærket artikel, men Darwin-statuen blir ikke fjernet, det er jeg temmelig overbevist om.
mvh Jørgen Vestergaard