Gå til hovedinnhold

Trosbekjennelsene før trosbekjennelsene


Hva er de tidligste trosbeskjennelsene blant kristne? Hva trodde de første kristne?

Det man vanligvis tenker på når man snakker om kristelige trosbekjennelser, er: 

  • Den apostoliske trosbekjennelse. Den er fra 500-tallet og kan visstnok spores tilbake til omkring år 150. 
  • Den nikenske trosbekjennelse. Den ble vedtatt på et keiserlig kirkemøte i 325. 

Men hva med første generasjon kristne, altså menneskene vi kan lese om i Det nye testamentet og som levde det første århundre? Hadde de noen trosbekjennelser? 

Svaret er ja. Den korteste er «Jesus er Herre». Noen av disse trosbekjennelsene, eller teologisk viktige poenger som ble ansett som sanne,  er eldre enn brevene som de er skrevet ned i. For noen steder skriver Paulus at han har fått det overlevert fra andre. 

For eksempel i 1. Kor 15:3-5 skriver han at Kristus døde for våre synder, at han  ble begravet og sto opp igjen den tredje dagen, at han viste seg for Kefas (Peter) og deretter for de tolv og så videre.

Etter hans egen opplevelse med Jesus på vei til Damaskus dro han senere til Peter og de andre disiplene i Jerusalem og kunne da få høre mer om hva de hadde opplevd. Det ble en overlevering fra dem som han senere ga videre til blant andre de kristne i Korint. Og i den overleveringen er det en henvisning til Det gamle testatmentet: «den tredje dagen etter skriftene». 

Gary Habermas er teolog og professor i USA. Han blir i Youtube-innslaget som jeg viser nedenfor, intervjuet av Alisa Childers. Han sier at brevene i Det nye testamentet noen ganger peker tilbake til Det gamle testamentet, dermed har trosbekjennelsene i Det nye testamentet (NT) røtter til Det gamle testamentet (GT). 

Noen steder blir jødenes gud, Jehova i GT, omtalt som Herre i NT. Så noen steder hvor det står at Jesus er Herre i NT, så er meningen egentlig at Jesus er Jehova, altså Gud. Men ikke hvilken som helst gud, men Gud som jødene trodde på. 

Å si at Jesus er Herre er altså enda mer presist enn å si at Jesus er Gud. For med Herre man peker på Gud i GT, altså ikke hvilken som helst gud. 

Gary Habermas sier at det er omkring 15 store "trosbekjennelser" i NT. Få av dem er i evangeliene, et unntak er Lukas 24-34. Det er som regel i brevene til Paulus man finner hva man kan kalle som trosbekjennelser eller punkter som er særdeles viktig teologisk. Man finner også noe i Apostlenes Gjerninger i kapitlene 1, 2, 5, 10 og 13, ifølge ham. 

Alt er ikke nødvendigvis "trosbekjennelser", men det er teologiske standpunkter som man holdt for sanne. Og de stammer altså fra før Apostlene Gjerninger ble skrevet. For teksten i Apostlenes Gjerninger henviser til noe som skjedde tidligere. Trosbekjennelsene, eller hva du vil kalle det, er altså enkelte steder eldre enn brevene. Det betyr at disse trosbekjennelsene eller teologiske standpuktene kan tidfestes enda nærmere år 33.

Se gjerne videoen nedenfor, den forteller en del om hva de første kristne trodde.

  

Hvis du ikke ser Youtube-videoen over, kan du klikke på denne lenken: https://www.youtube.com/watch?v=dEzLTtXeqs4

Kommentarer