Gå til hovedinnhold

Bygge menigheter eller bygge mennesker?

Biskop Halvor Nordhaug har skrevet en ny visjon som jeg mener har noen svakheter.

Svakhet 1:
Visjonen sier blant annet at vi sammen skal bygge menigheter. I Bibelen sier Jesus at han vil bygge sin menighet (Matteus 16:18). Teologisk er det derfor på kanten å gå inn for at det er vi, og ikke Jesus, som skal bygge menigheter.


Uttrykket bygge menigheter fører fort til aktiviteter, organisasjon og religiøse hierarkier der enkeltmennesker blir for dårlig sett.

Ordene bygge mennesker er bedre, da setter man enkeltmennesker høyere, det kan bli mer rom for kjærlighet og en radikal forandring av rammene for samlingene. Det er nettopp det hverandreverdiene i NT oppfordrer til.

Samlingene til de urkristne var svært annerledes enn i Den norske kirke. Man møttes til måltider uten møteleder. Alle slapp til med sine innslag. Det var ikke religiøse hierarkier.


Svakhet 2:
Nordhaug bruker ordet kyrkjelyd. Verken kirke/kyrkje eller menighet står på gresk i NT. Ordet kirke er noe som dukket opp på 300-tallet. At man til hverdags ikke er så nøye med ordene, er greit. Men skal man først bruke visjoner, bør man være mer presis. En bedre oversettelse av det greske ordet ekklesia er forsamling, et ord som i utgangspunktet ikke har noe religiøst innhold. Jesus sier egentlig at han vil bygge sin forsamling.

Les også: Guds organiske mappestruktur

Her er visjonen til Nordhaug: «Saman vil vi ære den treenige Gud ved å forkynne Kristus, bygge kyrkjelydar, fremje rettferd»

Kommentarer

Veldig bra artikkel. Interessant at det er blitt så "in" å bygge menighet når det står at det er Jesus som skal bygge sin menighet/forsamling. Kanskje på tide å rydde i begrepa?
StenHuggarn sa…
Hej!

Har startat en liten smidig webbring som sammanfogar våra kristna hemsidor och bloggar! Gå med du med och sprid ditt budskap, öka även trafiken till din sida.

Webbringen heter Frälsaren.

/StenHuggarn.

http://fralsaren.blogspot.com/2009/06/fler-besokare.html
Anonym sa…
Ja, sannsynligvis sa det er