Gå til hovedinnhold

Under 7 prosent av alle kriger har religiøs årsak



Hvem har skylden for alle krigene? Ofte kan jeg lese påstander om at hvis vi bare ble kvitt religionene, ville også de fleste kriger forsvinne. Riktignok er de fleste mennesker religiøse, men det betyr ikke nødvendigvis at deres religiøsitet er årsaken til krigene.

Under 7 prosent av alle kriger har medvirkende religiøs årsak, disse krigene står for 2 prosent av alle som har omkommet i krig. Dette kommer frem i verket Encyclopedia of Wars hvor man har gått gjennom all verdens kriger og årsakene til dem.

Det er ikke bare nett-troll som påstår at de fleste kriger har årsak i religion, også seriøse organisasjoner som Human-Etisk Forbund sprer denne påstanden som ikke er vitenskapelig forankret.

Human-Etisk Forbund har en opplæringstekst om hva humanisme er for noe, og der står det: «Ja, når man ser på historien, preget som den er av religionskriger og undertrykking i religionens navn, …»

Artikkelen er skrevet i 2016 og jeg besøkte nettsiden 8. april 2020. Teksten sier at religion viser både det beste og det verste i menneskene, artikkelen er altså ikke bare negativ mot religion. Men likevel gir den, med en litt tvetydig setning, inntrykk av at historien er preget av religionskriger. Man får altså sagt det samme med innestemme og eleganse som hva andre ateister sier med utestemme. Men så langt jeg kan forstå, er det en myte at religion står bak de fleste kriger.

I diskusjoner svarer gjerne religiøse med at det er ateistiske regimer som har tatt flest menneskeliv, og man nevner Stalin, Pol Pot og så videre. Og da starter ofte en debatt om hvilken rolle ateismen egentlig har i slike tilfeller. Var det Stalins ateisme som førte til alle drapene? Eller hadde hans ateisme ikke noen som helst innvirkning på hans oppførsel?

Uansett, man kan ikke forvente å ha gjennomslagskraft for sitt syn når man i samme debatt snur opp ned på sin argumentasjon i starten og slutten av samme innlegg. Man setter gjerne merkelappen religiøs på personer som har startet krig selv om deres religion ikke har noe med krigen å gjøre. Men når ateister går til krig, slik som Stalin, da skal man liksom ikke sette merkelappen ateist på de personene.

Hvordan ens verdensbilde påvirker ens oppførsel, er et interessant spørsmål. Det er en av grunnene til at jeg foreslo i høringssvar at grunnskolen ikke bare skal inneholde religionskritikk, men også ateismekritikk.

Foto: Pixabay

Kommentarer