Gå til hovedinnhold

Likestilling i kristendommen – kort forklaring for elever



Har du som elev i oppgave å skrive om likestilling i ulike religioner eller i kristendommen? Kristne er uenige om det skal være likestilling mellom kvinner og menn i kirken og i ekteskapet. I denne artikkelen får du argumenter for at det skal være likestilling. (Foto: Pixabay.)

Her er to eksempler på tekster fra Bibelen som brukes for å vise at det skal være likestilling:

«Kvinnen rår ikke over sin egen kropp, det gjør mannen. På samme måte rår ikke mannen over sin egen kropp, det gjør kvinnen.» (1. Korinterbrev 7:4). 

Når begge bestemmer over den andre, da nulles makten ut og man får likestilling. 

Her er en annen tekst fra Bibelen:

«Her er ikke jøde eller greker, her er ikke slave eller fri, her er ikke mann og kvinne. Dere er alle én i Kristus Jesus.» (Galaterbrevet 3:28).

Teksten viser at på samme måte som man ikke skal gjøre forskjell på hvilket land man kommer fra, eller hvilken status man har, så skal man heller ikke gjøre forskjell på menn og kvinner.

Slike sitater fra Bibelen viser likestilling mellom mann og kvinne både i ekteskapet og ellers.


De første kristne bygde ikke kirker

De første kristne hadde ikke prester og kirker, men møttes i hjemmene til bønn, undervisning og gjensidig støtte, gjerne rundt en middag slik at også de fattige ble mette. 

Både menn og kvinner kunne åpne hjemmet og invitere til slike samlinger. Kvinner som Nymfa (Kol 4,15), Maria (Apg 12:12), Lydia (Apg 16:15) og Priska (1. Kor 16:19) åpnet hjemmene sine for kristne samlinger.

Men det var vanskelig for kristne kvinner å reise rundt for å spre sin tro, for folk den gangen ville ikke snakke med kvinner. Både lovene og samfunnskulturen undertrykte kvinner. Derfor måtte de kristne sende ut nesten bare menn når de skulle fortelle andre om sin tro, eller så dro ektepar ut sammen. 

En del kristne tror at Junia, som er omtalt i Bibelen (Rom 16:7), var en kvinnelig misjonær, for det står at hun og en mann "har et godt navn blant apostlene".

Nedenfor er fem vanlige argumenter mot kvinner. Alle inneholder enten en feil eller så kan man ha en annen mulig tolkning:

1) "Kun menn kan være prester." 

De første kristne hadde ikke prester, derfor er det feil å påstå at kun menn kan være prest. De første kristne hadde heller ikke kirkebygninger, men møttes i hjemmene som venner, slik var de opprinnelige «gudstjenestene». Bibelen viser at både menn og kvinner var verter for slike hjemmesamlinger. 

Etter mange hundre år flyttet man samlingene ut av hjemmene og over i kirker, og da begynte man med prester, men det står ikke noe om det i Bibelen, for dette skjedde senere.

2) "Kvinner skal tie når det er gudstjeneste."  

Det nye testamentet i Bibelen er skrevet på gresk, det står ikke at kvinner skal «tie». Det står heller ikke «gudstjeneste». Det greske ordet betyr å være rolig og ikke forstyrre. Både kvinner og menn fikk oppfordringer om å leve liv der man ikke forstyrret andre. Både menn og kvinner kunne snakke når det var samling. Det er altså en feil oversettelse fra gresk til norsk.  

3) "Kvinner skal ikke undervise menn." 

Også her har man oversatt feil til norsk. Det er ikke ordet undervise som er i bruk på gresk. Ordet som brukes, betyr «å herske». Hverken kvinner eller menn skal herske over de andre.

4) "Kvinner skal underordne seg menn." 

Den norske oversettelsen er litt misvisende når den bruker ordet "underordne". Det greske ordet betyr å stille seg frivillig støttende. Bibelen sier at alle kristne skal underordne seg hverandre, det betyr at alle skal støtte de andre. Denne oppfordringen gis i Bibelen til alle kristne, både kvinner og menn.

På den tiden kunne en ikke-kristen mann ha all makt over sin kone, hun kunne ikke rømme selv om han slo henne eller lå med andre damer. Et råd til kristne kvinner som var gift med en slik mann, var at de likevel burde stille seg støttende til mannen. Hvorfor det? Håpet var at han skulle bli en kristen når han så hennes positive oppførsel, han ville kanskje lure på hva slags ny tro hun hadde fått. Hvis begge ble kristne, kunne det bli likestilling. 

5) "Mannen er kvinnens overhode (sjef)." 

Det står ikke overhode eller sjef på gresk. Ordet som brukes, betyr kilde. I skapelsesfortellingen blir mannen skapt først, deretter skapes kvinnen ut fra mannen. Derfor sier man at mannen er kvinnens kilde. Det greske ordet kan også bety hodeskalle, derfor tror noen at det står at mannen er kvinnens overhode, altså sjefen til kvinnen. 

Apostelen Peter skriver at de som åpner sine hjem for sine kristne venner, skal ikke være sjef over dem. Jesus sa også at man ikke skal streve etter å få posisjoner, man skal heller ikke kalle noen for far eller læremester. Dette viser at kristne ikke skal sjefe over hverandre, det gjelder både i menigheten og i ekteskapet.

Man startet med sjefer etter flere hundre år

Etter en del hundre år startet de kristne likevel med sjefer. Men den opprinnelige kristendommen var ikke slik. I dag er for eksempel biskopen sjefen til presten. En slik organisering finnes ikke i Bibelen. 

Listen under viser eksempler på hva alle kristne, både kvinner og menn, opprinnelig hadde ansvar for: 
  • forkynne (Lukas 24:33 og Luk 24:46-47) 
  • rettlede (Koll 3:16 og Rom 15:14) 
  • undervise (Koll 3:16) 
  • lære bort (Heb 5:12) 
  • ha tilsyn (Heb 3:12) (Heb 12:15)  
  • komme med innslag i samlingene (1. Kor 14:26) 
  • holde orden i samlingene (1. Kor 14:31) 
  • dele kjærlighetsmåltid/nattverd (1. Kor 11:33) 
Opprinnelig var det altså likestilling.  

Ordet brødre

Det nye testamentet er som sagt skrevet på gresk. Ordet adelfoi kan bety enten brødre eller søsken, derfor tolker folk Bibelen ulikt. Når det står adelfoi, tenker mange at nå henvender Bibelen seg kun til mennene, for de tenker at ordet betyr brødre. Andre tenker at nå henvender Bibelen seg til både menn og kvinner, for ordet kan også bety søsken.

Derfor sier noen at "det er bare menn som kan gjøre slik eller sånn". Så svarer andre at teksten henvender seg til begge kjønn.

Sjekk kildene

Som elev lærer du at du må være skeptisk til hva du leser på nettet. Jeg som har skrevet denne artikkelen, er kristen, men ikke forsker. Men jeg har skrevet to bøker om de første kristne og har brukt mye tid på å sette meg inn i hva de første kristne mente. Du kan i alle fall bruke meg som kilde for å fortelle at det finnes ulike syn på likestilling blant kristne, for jeg er en av dem som mener at det skal være likestilling, og jeg er kristen. 


 Den ene boken finnes her.


Oppsummering

Kristne i dag er uenige om likestilling fordi man tolker Bibelen ulikt. 

Mer informasjon
  • Jeg har skrevet en lang artikkel om likestilling blant kristne, les her
  • En liste over alle mine artikler om likestilling er her.

Kommentarer