Gå til hovedinnhold

VIP-stolene i Hillsong-kirkene



Historien gjentar seg. I gamle dager kunne rike mennesker kjøpe seg gode seteplasser i statskirken i Norge. Noen bygde til og med privat innendørs balkong med direkte adgang fra utsiden.


Jeg trodde nesten ikke det var sant da jeg for noen år tilbake hørte at i norske Hillsong-kirker er det vanlig med faste seteplasser til medlemmer som anses som viktigere enn de andre.

Men nå fikk jeg det bekreftet av en amerikansk avis som forteller om en Hillsong-kirke som har både VIP-seter og VIP-rom. Det er bare et fåtall personer som har adgang til VIP-rommene hvor det er god mat og mulighet for ledelsen til ta på seg sceneklær. Det ligner i grunnen på slik norske prester har det, også de tar på seg sin uniform i et eget rom.

Hillsong er konseptkirker som følger instruksjonene fra toppledelsen i Australia, så da antar jeg at det er vanlig med VIP-seter og VIP-rom i alle Hillsong-kirker. 

Avisen beskriver kulturen i Hillsong hvor man dyrker pastorstjerner og statuspersoner:

«The church seemed to go out of its way to cultivate a hierarchy of coolness. A reserved seating section for V.I.P.s appeared at the front of the church, and then expanded to take up multiple rows. Ms. Lagata, a former volunteer, said that when high-profile entertainers or sports stars would try to slip into the main seating area, content to worship with ordinary churchgoers, ushers were often instructed to guide them to the special section in front, or to whisk them backstage to meet Mr. Lentz. “The staff built this culture, and made them a big deal,” Ms. Lagata said. “A lot of us felt torn because it doesn’t feel like something Jesus would do.”

Avisen forteller videre om et kastesystem som korresponderer med oppmøtehyppighet, rikdom og kjendisstatus. Nederst er medlemmene, over der er pastoren, enda høyere opp er kjendiser, på toppen finner man berømte eller rike personer.

Jesus refset fariseerne fordi de gjerne ville sitte på de beste plassene i synagogene. På Jesu tid kunne man betale noen for å holde av de beste setene, men dette var altså Jesus helt imot. Derfor er det merkelig at man i dag slipper løs en kultur som bygger på status og makt. Hvorfor lar man slike verdier spre seg i kirkene på nytt og på nytt?

Toppsjefen over alle Hillsong-kirkene i verden heter Brian Houston og kaller seg "Global Senior Pastor", han hevder i følge avisartikkelen at kjendiskultur ikke er en kjerneverdi i Hillsong. Men er det ikke nettopp kjendiser konseptet selv skaper ved å legge tyngdepunktet på en scene inne i kirken? 

Men det finnes heldigvis en annen løsning: Ikke-hierarkiske samlinger i hjemmene. 

Kommentarer