Gå til hovedinnhold

Hans Nielsen Hauge endret Norge – hvor mye haugianer er du?


I 2021 er det 250 år siden Hans Nielsen Hauge ble født (1771). Han startet utallige bedrifter og skapte tusenvis av arbeidsplasser ved å spre optimisme og kreativitet blant folk flest. Samtidig gikk han til fots i Norge på kryss og tvers og inviterte til kristne ikke-hierarkiske hjemmesamlinger.

Det siste likte ikke myndighetene, Hauge hadde til og med skrevet en bok med kritikk av Kirken. Staten kastet derfor Hauge i fengsel, noe som ødela helsen hans. Men han forandret Norge med sin smittende gründervirksomhet og sine initiativer innen "det allmenne prestedømme".

I 1799 sto det i avisen at at politiet har fått ordre om å arrestere evangelister som reiser rundt i Norge. Slike evangelister samlet folk i hjemmene, på tunet eller på torget, ikke i kirkene, for der var de ikke velkomne. Hans Nielsen Hauge svarte selv i avisen hva de holdt på med:

«...felles oppbyggelse, for å oppmuntre, lære og lede hverandre om hvordan kristne bør holde Guds bud høyt og i ære, gjøre deretter, gjerne høre og lære av hverandre.»

Dette slo altså myndighetene ned på. I dag er det heldigvis lov å samles slik både haugianerne og de første kristne gjorde. Men likevel blir man antagelig ikke oppfattet som "ekte menighet" dersom man ikke har en prest, en kirkebygning og et religiøst hierarki eller man ikke finnes i myndighetenes registre.

I dag finnes det også mange kirker som lar markedskreftene bli en del av samlingene. Men det virker som at Hauge maktet å skille mellom forretninger og kristelige samlinger.

Han startet mange bedrifter, de hadde naturlig nok varer som ble solgt i et marked. Men når kristne var sammen, da var det ikke markedskreftene som tok styringen. Da var det "hverandre" og "felles oppbyggelse" man gikk inn for. Det burde ikke være så fryktelig vanskelig å tenke slik også i dag, men det sitter langt inne å gå den retningen i dagens kirker. Mitt tips er hvis du ønsker en forandring, så ikke slit deg ut med å prøve å endre dagens kirker. Gjør heller som Hauge, start selv opp ikke-hierarkiske samlinger i hjemmene, på tunet eller andre passende steder.

Mens Hauge satt i fengsel, kom landet i en krise. Norge manglet salt, men man kunne ikke importere på grunn av krig. Hauge hadde da sittet fire år i fengsel og skrev til staten at hvis han slapp ut, kunne han starte saltkokerier langs kysten. Det sa myndighetene ok til, for antagelig visste man ikke om noen andre som kunne få til dette. Men staten krevde likevel at Bull skulle betale en kausjon på 1 000 riksdaler (som muligens tilsvarte en årslønn, men det er vanskelig å regne ut).

I slutten av februar 1809 ble Hauge løslatt og han startet straks en rekke saltkokerier rundt kysten. Men som takk for hjelpen et halvt år senere presset myndighetene ham til fengselet igjen, fremdeles uten rettergang og dom.

Først 23. desember 1814 fikk han sin dom opplest. Han ble dømt for å tale Guds ord og for å oppmuntre andre til å gjøre det samme og for å ha fremført ”grove invektiver (skjellsord) mot geistligheten”. Om det siste sa myndighetene at det var kanskje ikke så grovt likevel når man så ordene i sin sammenheng.

Siden det er 250 år siden Hauge ble født, kan vi forvente omtaler, utgivelser, arrangementer og oppstart av prosjekter.
  • En dokumentarfilm om Hauge er på gang, senere skal det komme en spillefilm. 
  • Noen av Hauges bøker utgis på nytt med fornyet språk. 
  • Filmen om Hauge fra 1958 skal digitaliseres.
  • En barnebok om Hauge allerede utgitt.
  • Planleggingen av jubileumsarrangementer er i gang.
Mange kommer til å hylle Hauge i år, gjerne med kronikker eller gjennom intervjuer, men hvor mye sitter bare i munnen? Hvor mye haugianer er du egentlig?

Kommentarer

Trumpeter sa…
Bra. Dette er spennande!! Ønsker ein ny haugiansk bevegelse velkomen.
Sjur Jansen sa…
Takk for kommentar. Jeg minner om at jeg ikke tillater anonyme innlegg på min blogg. Sjur Jansen.