Gå til hovedinnhold

Tvillingfotoner

På torsdag hørte jeg et foredrag av Dag Åsbjørn Johansen som han holdt hjemme hos seg selv med åpent hus. Han snakket om Skapelsen i Bibelen, og om universet, og kom inn på et merkelig fenomen som vitenskapen ikke forstår. Det kalles tvillingfotoner.

Lys er fotoner. Man kan få to tvillingfotoner til å skyte av gårde i hver sin retning. Hvis du etterpå "pirker på" det ene fotonet slik at det skjer en forandring, så skjer den samme forandringen med det andre fotonet! Ikke bare det, men fotonene kan i teorien gjerne være i hver sin ende av universet, likevel påvirker det ene fotonet det andre fotonet. Og som ikke det var nok, så skjer forandringen i nøyaktig samme øyeblikk.

En vanlig regel er at ikke noe kan gå fortere enn lys i vakuum. Men dette gjelder ikke tvillingfotonene. Det ene fotonet kan på en eller annen måte gi beskjed til det andre fotonet på null komma niks.

På nettet leste jeg i går om et forsøk med slike tvillingfotoner. Man sendte to slike fotoner i til hver sin by gjennom fiberkabler. Vel fremme i hver by sto fotonene overfor diverse veivalg. Det rare var at hvert fotonpar alltid tok samme veivalg, selv om de befant seg i hver sin by - det er som om de kan kommunisere med hverandre eller henger sammen.

Dagens forståelse og beskrivelse av universet, materien og lovene er altså ikke god nok.

Foredraget var interessant og etterpå gikk samtalen rundt bordet der alle kunne bidra med poenger. Kaffe og brødskiver fikk vi også. Et vanlig hjem gir en god ramme til slike samlinger. Man har alt av utstyr på plass: stoler, kaffetrakter, internett osv. Billigere kan det ikke bli.

Kanskje du kan starte temasamlinger der du bor? Man behøver ikke nødvendigvis holde et foredrag, men kun invitere til samtale rundt et tema. Men foredrag er også fint. Hva slags temaer? Barneoppdragelse, teologi, vitenskap, osv, osv. Sett i gang.

Kommentarer