Gå til hovedinnhold

Har du et problem, kan du bare gange det med uendelig, så er det borte.


Det fins en gammel religion ved et kystområde helt sør i Sør-Amerika som går ut på at det fins egg i universet på ulike steder mellom stjernene. I hvert av disse eggene gror det frem et nytt univers. Dette fortsetter i det uendelige, tror de, vårt eget univers er inne i et slikt egg i et annet univers.
Foto: Brocken Inaglory/Wikipedia

Vårt eget univers inneholder altså mange egg der det gror frem andre universer. Men vi kan ikke se noen av de andre universene. For eggene er usynlige. Og hvis vi klarer å gjette oss til hvor et egg er, og åpner egget, da vil vi se ingenting inne i egget, hele universet inne i egget har malt seg med en kamuflasjefarge slik at vi ikke ser noe som helst.

Strengt tatt er det dermed umulig å bevise at det fins andre universer, for de kan ikke observeres, men denne religionen går altså ut på dette.

Det lokale språket har samme ord for egg og hull, så i våre dager har tilhengerne av religionen begynt å kalle eggene mellom stjernene for hull.

Forskere ler av slik overtro. Denne religionen går nemlig også ut på at det fins kopier av deg og meg som opplever akkurat det samme som oss to akkurat nå – i et annet univers, eller egentlig i uendelig mange andre universer. Men disse universene har et slags forbud mot å besøke hverandre, derfor kan de aldri bevises.

- Jeg gidder ikke bruke krefter på ideer som går ut på at de aldri kan bevises, forklarte en vitenskapsmann her om dagen.

Eller forresten, jeg husket visst feil. Det er ikke snakk om en religion dette her, men det er visst forskerne selv som tror på alt dette.

Det er rart hvordan fantasifulle ideer som ikke kan bevises, forventes å godtas bare fordi de er lagt frem av en forsker. Hadde ideene vært lagt frem av religiøse, ville reaksjonen antagelig ha vært hoderisting og en stor dose skepsis, selv om de religiøse hadde hatt akkurat de samme argumentene.

Lenken over viser at forskerne sliter med å forklare big bang. "Løsningen" er å legge til uendelig mange big bang inne i hverandre, inne i sorte hull i universet. Det blir som å gange null med tusen og tro at man får noe annet enn null. Eller å si at å spise usunt er ikke farlig så lenge man sørger for å spise ekstremt usunt, for da er det plutselig sunt.

Jeg synes det er et langt sprang å gå fra sorte hull som har så stor tyngdekraft at til og med lyset slukkes til å mene at hvert sorte hull inneholder et helt nytt univers med en kopi av deg og meg. Vitenskap handler om hva som kan testes og observeres. Så slike ideer må være utenfor vitenskapen, så langt jeg kan forstå. Man driver altså ikke automatisk med vitenskap bare fordi man kaller seg vitenskapsmann.

Kommentarer