Gå til hovedinnhold

Slik lagde BBC propagandafilm for evolusjon

Filmen "Creationism: Conspiracy Road Trip" ble vist på BBC i oktober 2012. Den er tydelig laget for å gjøre narr av kreasjonister ved hjelp av sleipe triks.

Veldig kort, hva er en kreasjonist? Kreasjonister tror ikke at celler er blitt til av seg selv og at celler har utviklet seg fra fisk til menneske, men de tror at Gud har skapt alt. Samtidig tror kreasjonister at en art kan forvandles til en annen art, innenfor sitt slag (ulv, hund, rev). Kreasjonister tror også at en global flom har lagd fossillagene. 


Er man ute etter å "forstå kreasjonister", slik programlederen innledningsvis hevder er hensikten med filmen, er det naturlig at man diskuterer de vitenskapelige faktaene som kreasjonister viser til. Men i filmen vises i stedet kreasjonister som ber med løftede hender samtidig som programlederen kaller dem for fundamentalister.

Før det har gått ett minutt av filmen, har programlederen allerede kommet med et eksempel på stråmannsargumentasjon. Han hevder at kreasjonister tror at "every living creature" ble presset sammen i Noahs ark. Men det tror ikke kreasjonister. Fra første stund er tonen satt: Propaganda.

I ettertid har en av filmens deltagere fortalt hva som egentlig foregikk.


  • Programkonseptet var et helt annet enn hva deltagerne ble invitert med på.
  • Deltagerne ble manipulert i løpet av opptakene, de ble for eksempel ikke fortalt hvor de skulle, dermed fikk de ikke forberedt seg.
  • Ingen kreasjonistiske forskere innen sine fagfelt ble intervjuet.
  • Kreasjonistiske vitenskapelige argumenter ble klippet bort.
  • Kryssklipping lagde falske historier.
  • Deltagerne ble noen ganger bedt om å ikke si noe, de skulle få anledning senere, men de anledningene kom ikke, dermed ser det ut på filmen at de ikke hadde noen svar å gi.
En håndfull unge kreasjonister fra England ble invitert med på en tur til USA hvor man skulle gjøre vitenskapelige eksperimenter. De fleste av dem hadde ikke lest seg opp på emnene evolusjon og kreasjonisme, og noen av dem var ikke sikre på hva de egentlig trodde. Men deltageren Phil Robinson hadde gjort hjemmeleksen og ga kreasjonistiske vitenskaplige svar på påstandene som ble lagt frem av produsentene, men Phil ble stoppet fordi det var «for vitenskapelig«!

Det som derimot kom med i filmen, var nødargumenter fra noen av deltagerne som ikke kunne faget godt nok.

En båtekspert, som i filmen kaller deltagerne for perverse, spør: "Hvor fikk Noah plass til hvaler inne i arken?" Det er et tullete spørsmål til kreasjonister, for kreasjonister mener Bibelen sier at hvaler ikke var med i Noahs ark. Det forklarer en av deltagerne utførlig til båteksperten, men dette kom ikke med i filmen. Kun "jeg vet ikke"-svaret fra en av de andre deltagerne kom med! Ikke nok med det, men deltageren som svarte utførlig om hvaler, vises på filmen som stum. Man gir altså motsatt inntrykk av hva som egentlig skjedde.


Et stykke ut i filmen treffer man noen folk på gaten. En av dem sier at hun tror at det har vært en global flom og at det er bevis for det. I det hun starter på bevisargumentene, tones lyden ned. Hvorfor får vi ikke høre hva hun sier?

Videre sier programlederen at mennesker og sjimpanser har 99 prosent samme DNA, men det er tilbakevist for lenge siden, det er rett og slett en myte.


En forsker legger frem noen hodeskaller og hevder de er millioner av år gamle. Programlederen sier at hodeskallene er karbondatert! (Karbondatering virker bare på aldre opp mot noen tusen år, ikke millioner.) Det verste er at programlederen sier dette i en innspilt kommentar som er lagt på etter opptakene, altså med god anledning til å luke bort slike tabber. Programlederen er egentlig en komiker, det kan kanskje forklare hvorfor han er så uvitende. Men når slikt ikke er tatt bort, må det bety at ingen crewet har satt seg inn i temaene evolusjon og kreasjonisme, de kan heller ikke ha latt fagpersoner se gjennom redigeringen.

Dermed er det hele komplett: En umorsom
propagandafilm med lav faglig kvalitet der man fremstiller en gruppe mennesker i et dårlig lys ved hjelp av triks og fanteri.

Her kan du lese hva deltageren Phil Robinson forteller om opptakene (lang tekst og mange lenker til faglige artikler):

http://creation.com/creationism-road-trip

Kommentarer