Gå til hovedinnhold

Hvor skal debatten om pastorrollen foregå?

Tankeeksperiment: Hver gang du møter vennene dine til en pizza og en prat, hevder du at du bør være lederen i flokken og at det er ytterst nødvendig at du utøver autoritet over de andre, for du har nemlig en visjon for flokken og har staket ut noen mål dere skal oppnå. Derfor har du også gitt deg selv tittelen vennesjef.

Det som er frekt i en venneflokk, og som ikke blir akseptert der, er merkelig nok forbildet i det som kalles kristne menigheter. Mon tro om det opprinnelig var meningen.

Pastorer pleier å sammenligne seg selv med piloten i et fly eller kapteinen på et skip. Men når ble menighet et fly eller et skip? I går kom det enda en sammenligning: Menigheten er som en akuttavdeling på et sykehus. Og derfor må lederskapet i en menighet utøve sterkere autoritet, mener topplederen i Pinsebevegelsen, Sigmund Kristoffersen.

Det er selvsagt bra med en pilot i et fly, alle er enige i det. Men teologisk skal det i en menighet i tilfelle være Jesus som er piloten og ikke pinselederen Sigmund Kristoffersen. Dessuten: Hvis Kristoffersen skal styre flyet, må han med autoritet sende Jesus til turistsetene bak i flyet. Da velger jeg heller et tandemhopp med Jesus.

Kristoffersen ønsker debatt om pastorrollen velkommen. Fint. Men hvor da? På Pinsebevegelsens nettavis er det ikke mulig å legge igjen kommentarer. Vel, da kan man jo forsøke Facebook. Her om dagen så jeg at en pastor på sin Facebook-side reklamerte for en artikkel han hadde skrevet på Pinsebevegelsens nettavis. Artikkelen handlet nettopp om lederskap i menigheter. Jeg la igjen noen synspunkter om dette, men da slettet pastoren hele samtalen.

Så har jeg en blogg som jeg har skrevet om pastorrollen i en del år nå, men det er svært langt mellom pastorer som henger seg på. Det virker ikke som at pastorer ønsker debatt om sin egen rolle.

Selv har jeg meldt meg ut av foretakskirken og lever et organisk og ikke-hierarkisk menighetsliv. Jeg mener slett ikke at alt er fælt i vanlige kirker. Men jeg mener at dagens pastorrolle ikke er kalibrert med Bibelen, og jeg mener at dagens kirker har en del negative bivirkninger som man burde gjøre noe med.

Siden Pinsebevegelsen ikke har lagt til rette for åpen debatt, så inviterer jeg til å debattere pastorrollen på mine nettsider. Jeg har mange artikler som handler om nettopp pastorrollen.
 

Begynn gjerne med denne oppgaven jeg gir til dagens pastorer: Finn navnene på de som kalles pastorer i NT og som også viser gjennomskjæringsrett over andre og som har monopoler i menighetslivet, altså slik opplegget er i kirker i dag. Er man selv pastor, bør det være en lett oppgave.
 Kjør debatt!

Kommentarer

Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.