Gå til hovedinnhold

Se hverandre


«Bygge mennesker» ble mitt personlige slagord for mange år siden da jeg syntes folk hadde det for travelt i kirken jeg tilhørte. Etter en lang analyse landet jeg på at det er bedre for kristne å samles i hjemmene enn i tradisjonelle kirkebygninger, og at man bør møtes som venner uten religiøst hierarki. Det var slik de første kristne var sammen.

(Foto: Pixabay.)

I tillegg kan man ha storsamlinger og enkelte fellesbygninger med aktiviteter i, men det bør være annenprioritering. Det vanlige i dag er at man har storsamlinger og stort hierarki, og så lar man hjemmesamlinger være en liten bonus for de spesielt interesserte. Tyngdepunktet blir da fremdeles liggende i pastorens preken i scenelyset, og ikke i at man skal se hverandre og bygge hverandre opp.

Med hjemmesamlinger som tyngdepunkt slipper man mange unødvendige debatter om budsjetter og valg av farge på gardinene som skal kjøpes inn. Samtidig kan det dukke opp andre utfordringer, men alt om alt mener jeg hjemmesamlinger er å foretrekke fordi man lettere kan se hverandre og bygge hverandre opp.

I dag har vi fått foretakskirker, scenekirker og konseptkirker i tillegg til tradisjonskirkene. Mange av disse er opptatt av det ytre, som at man skal bruke laserlys og band i samlingen, eller så diskuterer man hvilke påsydde emblemer lederne skal ha på sine religiøse uniformer. Eller hvilken vei gulvflisene skal ligge.

Hvis du mener tyngdepunktet er feil, kan du starte ikke-hierarkiske hjemmesamlinger på egen hånd.

Her har du en del tips om hvordan starte samlinger i hjemmene.

Her har du noen eksempler på hjemmesamlinger i Bibelen.

Du kan lage en fin middag eller servere noe enkelt. Slik lager du tomatsuppe.

Har du tenkt over at Jesus var snekker og at han ikke bygde en eneste kirke? Heller ikke de første kristne bygde kirker. I tillegg ser det ut til at de første kristne ikke praktiserte religiøst hierarki.

Med et ikke-hierarkisk utgangspunkt kan kristne samles som venner rundt en middag i hjemmene, det blir en helt annen form for menighetsliv enn for eksempel å delta i en konseptkirke styrt av mann på den andre siden av jordkloden.

Kommentarer