Gå til hovedinnhold

Hillsong forsvinner fra Norge – pastorer har altså ikke alltid rett



Hillsong er en hierarkisk konseptkirke fra Australia som har spredd seg til mange land. Også i Norge har tidligere frie og lokale kirker underlagt seg Hillsong-konseptet, Hillsong-teologien og Hillsong-organisasjonen.

Hillsong står blant annet for hierarki i menigheten og i ekteskapet. En svensk Hillsong-pastor sa det slik i en preken: "Hver del av vårt liv der vi ikke vil ha lederskap, det er et opprør mot Gud." Dette er teologisk hersketeknikk, det er jo ingen kristne som ønsker å gjøre opprør mot Gud. Dermed må medlemmene i Hillsong tro at de må gjøre det pastoren sier og at pastoren alltid har rett. 

Også i kirkerommet er det hierarki. Klatrer du litt oppover i organisasjonen og blir en mellomleder, får du lov til sitte på en av de bedre plassene foran scenen. 

Hillsong er de kules kirke, lederne i Australia står på scenen i dyre moteklær. Imponerende lysshow og flinke band sprer gode følelser til medlemmene. (Bildet øverst er ikke fra Hillsong, men det ser ganske likt ut når det er gudstjeneste der. Konsertfoto: Pixabay.)

Opp gjennom årene har jeg sett kristne som alltid leter etter de siste trendene innen kirkelige konsepter. Er det en kirke som lykkes i å trekke folk til samlingene, så drar man dit for inspirasjon, selv om kirken skulle ligge på den andre siden av jordkloden og ha frynsete teologi. Så bringer man grepene med seg hjem til sin lokale kirke. 

Noen blir så betatt at de melder sin lokale kirke inn i den trendy organisasjonen, dermed får de også en del fordeler. De kan for eksempel smykke inngangspartiet med merkekirkens logo.


En slik grunn tilnærming til det som kalles ekklesia i Bibelen, forstår jeg ikke at pastorer kan ha. Hvorfor løper de etter de siste trendene i stedet for å ta utgangspunktet i hva Bibelen sier? Hvorfor ivrer de ikke etter å lete frem hvordan de første kristne holdt sine samlinger? Det står faktisk en del om det i Bibelen.

Typisk sier pastorer også det er viktig med lederskap slik at teologien ikke sklir ut. Jeg har sagt det mange ganger før: Når det gang på gang viser seg at pastorene er uenige, da kan man ikke samtidig påstå at de er en garanti for rett teologi.

Og nå skal altså flere lokale menigheter melde seg ut av Hillsong-organisasjonen. Pastorene tok altså feil for noen år siden da menighetene ble meldt inn. Eller er det akkurat nå ved utmeldelsen at de tar feil? Pastorer, som liksom skal være garantien, har ombestemt seg. Eller så har det kommet nye pastorer som mener noe annet.   

Pastorer har altså ikke alltid rett, selv om Hillsong mener at du må adlyde dem for å unngå at du gjør opprør mot Gud. 

Visjonsteologien

Hillsong Norway, som altså skal ut av Hillsong-organisasjonen, skriver på nettsidene sine at de skal bruke sommeren til "å tydeliggjøre vår visjon, verdier og strategi og gleder oss til å lansere nytt navn og gi retning for framtiden i august".

Hvor i Bibelen står det om visjon, verdier og strategi? Jeg finner det ikke. Så langt jeg forstår, er dette et opplegg man har kopiert fra amerikansk ledelsesfilosofi for selskaper. 

Jeg gikk på en kristelig lederskole for mange år siden da jeg ble presentert for visjonsmodellen. Jeg rakte opp hånden og sa at kristne kan ikke velge verdier fritt, derfor må verdiene stå foran en eventuell visjon. Men det var ikke rom for å diskutere rekkefølgen. Jeg sluttet på denne skolen etter den første modulen, for jeg syntes det grunnleggende ikke holdt mål.

Se for eksempel på hverandre-verdiene i NT. Det står for eksempel "bær hverandres byrder". Er det noe som kristne kan velge bort fordi man har laget en visjon der en slik verdi ikke passer inn? 

Det er vanskelig å bære hverandres byrder når man har satset på en scenekirke. Derfor kan man ikke starte med en visjon som innebærer å legge tyngdepunktet på en scene og så velge verdier som kan passe til nettopp scener: "Profesjonalitet", "Variasjon" eller lignende.

Det er bedre å undersøke hva Bibelen sier om kristelige samlinger. 

Hierarkiet har vært et problem

Adjø-teksten til Hillsong Norway viser at hierarkiet har vært et problem:

"Samtalene har blant annet handlet om strukturer, styrings- og ledelsesmodeller (...) Disse endringene innbefatter blant annet bredere maktfordeling med mer teambasert ledelse, større grad av åpenhet, økt medvirkning og bredere involvering rundt beslutninger (...)."

Og videre: 

"...er vi i gang med å etablere en rådgivende gruppe, bestående av respekterte pastorer og ledere med hjerte for vår forsamling, som er villige til å fungere som tilsynspersoner og gi hjelp for å sikre sunnhet i vår kirke og vårt lederskap."

Det kan virke som at det er selve Hillsong-konseptet som har ført til problemer. På nettsidene står det:

"Som lederskap i Norge vil vi benytte anledningen til å uttrykke en uforbeholden unnskyldning til de som har vonde erfaringer i møte med vårt kirkefellesskap. Med bakgrunn i det vi har vært igjennom i Norge de senere årene og de grepene vi har gjort her, opplever vi det hensiktsmessig å fortsette vår reise utenfor den globale strukturen i Hillsong Church."

Gå grunnleggende til verks
Skal man finne ut hva Bibelen sier om ekklesia, altså hva den sier om kristne som møtes i grupper, er det mye man må studere. Man må for eksempel finne ut av pastorrollen. Man må også finne ut av hvilke verdier de første kristne gikk inn for. Og man må finne ut hvilke rammer de første kristne satte og hva de gjorde når de var sammen.

Når man begynner å grave i slike spørsmål, ender man opp med et helt annet "konsept" for menigheter. Det er dessverre sjelden man ser menigheter gå grundig til verks, som regel handler det om justeringer, man beholder scenen og dagens pastorrolle, selv om ingen av dem finnes i Bibelen. 

Kommentarer