Gå til hovedinnhold

Hvilke av de 46 kirkelige skjemaene sprer kjærlighet?


Det er bare dager igjen til kirkevalget 2015. Den norske kirke har i den forbindelse laget: 
Dette er bare toppen av isfjellet. Det er avholdt svært mange forberedende møter, og etter valget skal det telles opp og diskuteres.Ikke minst skal en halv million mennesker gå en kilometer med en papirlapp i hånden - til valglokalene.

De 46 skjemaene alene gir hint nok om hvilket enormt byråkrati og hierarki som finnes i Kirken og at kreftene brukes helt feil.

Hva ville Priska ha sagt om kirkevalget 2015? Man kan stille dette kontrollspørsmålet for å sjekke om dagens kirker har de samme verdiene som de første kristne sto for.

Priska var en kristen kvinne som levde for 2000 år siden. Hun åpnet hjemmet sitt for kristne samlinger. Den gangen fantes ikke prester og kirkebygninger, men man spiste middag sammen i hjemmene, slik Jesus hadde vist dem. Rammene ga rom for kjærlighet.

Et annet kontrollspørsmål er å spørre hva vennene dine ville ha sagt dersom du forsøkte å holde kirkevalg hjemme. La oss si du inviterte en håndfull venner hjem til middag og ga dem 46 skjemaer.

"Folkens, dere må alle fylle ut disse skjemaene, for nå skal vi velge hvem som skal være sjef blant oss."

Vennene dine ville selvsagt ha protestert, for blant venner skal man ikke ha sjefer.

Da ville du kanskje ha sagt: "Greit, men nå skal vi fem være sammen som kristne, og da er vi nødt til å ha hierarki, ellers klarer vi ikke å være sammen. Vi klarer ikke spise sammen, vi klarer ikke be sammen, vi klarer ikke dele Jesus-sitater, vi klarer ikke være greie mot hverandre."

Vennene dine ville igjen ha protestert, det var jo bare en uke siden sist noen av dem var samlet for å be sammen - uten at den ene var sjef over den andre. Og kveldens middag hjemme hos deg hadde alle spist uten at det var valgt noen sjef.

Da ville du ha sagt det rett ut: "
Visjonen er å få en halv million mennesker til å gå en halv kilometer med en papirlapp i hånden. Rått, ikke sant? Det gjelder å ha hårete mål og svære visjoner! Altså, det vi egentlig skal gjøre, er å stifte en kirkelig organisasjon som skal eie bygningsmasse og ha økonomiske forhandlinger med Staten. Vi skal innføre hierarkiske uniformer og plassere en seremonisjef bak et alter. Hensikten er å bygge et svært byråkrati slik flest mulig er opptatt med komitémøter, budsjetter, vedtekter og logodiskusjoner. "

Da ville vennene dine ha sagt: "Hvorfor det? Kan vi ikke heller bare be sammen, lese i Bibelen og hjelpe Arne som er syk?"

Kommentarer