Gå til hovedinnhold

Sogneprest i Sverige går inn for polygami og argumenterer med treenigheten




To svenske prester mener at Svenska kyrkan bør gå inn for polygami og peker på treenigheten som argument for seksuelt og romantisk samliv mellom tre personer.

Det er Gunilla Hallonsten, sogneprest i Malmø, og Helena Myrstener, prest i St. Johannes kirken i Malmø, som har skrevet et debattinnlegg i Kyrkans Tidning.

De skriver at en av fargene i regnbuen handler om polyamorøs identitet, altså at man tiltrekkes romantisk til to andre personer samtidig. Det betyr ikke nødvendigvis et juridisk forhold mellom tre personer, men det kan også bety nettopp det. 

Polygami er forbudt i Norge. Loven sier blant annet: "To personer av motsatt eller samme kjønn kan inngå ekteskap." Og: "Mens begge er til stede, skal de erklære at de ønsker å inngå ekteskap med hverandre."

De to prestene skriver videre at et klassisk kristent syn på ekteskapet handler om to personer, for det symboliserer Kristi kjærlighetsforbund med sin kirke.

«Er ikke kravet som ligger skjult i dette egentlig uoppnåelig?» spør de, og fortsetter med å argumentere med at det svenske samfunnet allerede aksepterer at folk skiller seg og gifter seg på nytt. Det er pastoral omsorg å lytte til dem som vil leve utenfor tosomheten – treenigheten kaller menneskene til å utforske kjærlighetens dybde, høyde og bredde, skriver de to prestene.

Det er to grunner til at jeg skriver om dette. Den ene er at jeg oppfordrer kristne til å ta personlig ansvar for teologien, for pastorer og prester kan mene så mangt. I hjemmesamlinger kan kristne venner samtale om teologi, noe slikt er veldig vanskelig i dagens kirkelig gudstjenester der man må sitte stille i benkeradene mens prest eller pastor fører ordet.

De første misjonærene som Jesus sendte ut, er forlengst døde, så vi kan ikke spørre dem om hvordan vi skal tolke deres brever. Dagens pastorer og prester er ingen garanti for riktig lære, det viser seg gang på gang, derfor kan ikke kristne være så lite interessert i teologi at de overlater alle bibelske spørsmål til et lederskap. 

Den andre grunnen er disse to prestenes sammenligning med treenigheten. På lignende vis bruker andre nettopp treenigheten for å argumentere for hierarki mellom mann og kvinne i menighet og ekteskap. 

Jeg tror vi bør være forsiktige med å sammenligne oss med treenigheten. Beskrivelsene av treenigheten kan være haltende. Og hvis vi treffer med beskrivelsen, er det ikke sikkert at den skal overføres til oss mennesker.

(Foto: Pixabay. Bildet viser en av mormonernes bygninger i USA, de praktiserte polygami i en periode. Jeg har manipulert inn flagget til Svenska Kyrkan.)

Kommentarer