Gå til hovedinnhold

Hvis du har så dårlig tid, hvorfor kom du ikke i går?

I en lokalavis leser jeg om en pensjonert biskop i Den norske kirke. Han har flyttet hjem igjen til gamle trakter. Hva er egentlig en biskop? spør avisen. Pensjonisten svarer at oppgaven er å besøke alle prestegjeldene. Det er mye reising og ganske travelt. Når han selv kom frem til et prestegjeld, pleide folk å ha en forventning om at han skulle være der en tid. Men det ble fort tidspress. "Hvis du har så dårlig tid, hvorfor kom du ikke i går?" var det en som sa, husker biskopen tilbake.

Dette viser en av bivirkningene ved tradisjonelle kirkeopplegg, nemlig at enkeltmennesker blir dårlig sett. Ved å snu alt på hodet, kan man få til en endring. Man må si si nei til hierarki, gamle tradisjoner, aktiviteter og administrasjon. Man må si ja til det allmenne prestedømmet. Og ordet enkeltmennesker må være en av de verdiene man har tatt inn over seg.

Jeg tror holdninger og ordninger henger sammen, og påvirker hverandre. Dagens ordninger er dårlig egnet til å se enkeltmennesker. Ved å endre holdningene, vil ordningene etter hvert endres. Jeg tror at hvis man virkelig mener at enkeltmennesker er viktig, så vil man også gå inn for å endre ordningene. For eksempel kirkebenk-ordningen og måten man samles på. Og man vi endre ordninger som gjør at man helst skulle vært et sted i går.

Kommentarer