Gå til hovedinnhold

Nordlendinger trenger ikke dagens pastorer

Det er pastormangel i våre nordligste fylker, skriver pinsebevegelsens avis KS. Pastorene drar sørover for å være med i større sammenhenger. I dagens pinseparadigme er det kult å være stor og profesjonell.

Dessverre er pinsebevegelsen lite villig til å diskutere hva Bibelen sier om pastorer og menighetsliv. Debatten er som regel overfladisk om hvordan man kan hjelpe pastorer til å fungere i dagens rammer og i dagens tradisjon.

Selv påstår jeg at urpastorene var omsorgsfulle husverter som åpnet hjemmene sine for menigheten. De hadde ikke lønn eller monopol på å tale.

Det er enklere å være husvert enn kirkepastor. Men ideen om husverter er antagelig fjern for de fleste som har vært involvert i dagens menighetsparadigme i årevis. Jeg var selv skeptisk da en venn nevnte ordet husmenighet for noen år siden.

Pinsebevegelsen bør hente frem sitt gamle slagord om urmenigheten slik at man kan diskutere fra bunnen av. Hvem fjernet forresten det slagordet? Hvorfor har det liksom gått ut på dato? Er det rett og slett for avslørende for dagens menigheter å vise det frem?

Nå som pastorene har reist sørover, oppfordrer jeg menighetene som er igjen om å starte studier av urmenigheten. Ikke vær lei dere for at pastorene drar. Se heller på dette som en kjempesjanse til å tenke nytt.

Kommentarer