Gå til hovedinnhold

Dagens lille Hans Nielsen Hauge-historie


Hans Nielsen Hauge levde på 1800-tallet. Han startet mange bedrifter og motiverte folk til å gjøre det samme. Samtidig gikk han Norge på kryss og tvers og inviterte til kristne ikke-hierarkiske hjemmesamlinger. Det siste likte ikke staten, det tok jo makten fra prestene. Staten kastet Hauge i fengsel, noe som ødela helsen hans.

I dag skriver Aftenposten om en møbelsnekker som hadde en far som vandret sammen med Hauge. Møbelsnekkeren hadde mange barn og lite mat. Han stengte seg inne på verkstedet i 14 dager og ba Gud om hjelp til en idé. Tiende april 1899 fikk så møbelsnekker Ole Peter Borgen patent på en stol som kunne gjøres om til en seng. Aftenposten har bilde av stolen som er i familens eie. Tippoldebarnet viser frem stolen i slektens møbelbutikk i Larvik.
Det var kanskje en vel tynn kobling Hauge i denne historien, men jeg synes den passer til hvordan Hauge tenkte: Vi må alle ha noe å leve av, og det bør være naturlig å gi Gud plass i hverdagen. Kanskje denne møbelsnekkeren hadde blitt påvirket av "onkel" Hans.

Hauge var ingen hvem som helst. Karsten Alnæs har sagt: «Hans Nielsen Hauge er en av de mest betydningsfulle personligheter i norsk historie.» 

Francis Sejersted har sagt: «Haugevekkelsen var med på å danne forutsetningen for et fungerende demokrati i Norge»

Hauge hadde venner over hele Norge. Har du kanskje selv en historie fra en tippoldemor eller tippoldefar med en kobling til Hauge?

Kommentarer