Gå til hovedinnhold

Husmenigheter forfølges i Turkmenistan

Twittermeldinger fortalte for noen dager siden at kristne nok en gang er blitt kastet i fengsel i Turkmenistan fordi de holdt samlinger i hjemmene. Jeg vet minimalt om Turkmenistan. Men visstnok skal grunnloven garantere religionsfrihet. Men så sier loven videre at alle religiøse grupper må registreres som organisasjoner, ellers anses de som kriminelle og får bøter. Uregistrerte grupper får ikke lov til å delta i religiøse aktiviteter. 

Sagt på en annen måte: husmenigheter er forbudt.

Hva loven sier, er kanskje uansett ikke så viktig for lederen av landet, Gurbanguly Berdimuhammedov, som har bestemt at januar ikke lenger skal hete januar, men måneden skal bære hans navn. Dette minner om de romerske keiserne. Berdimuhammedov har satt opp gullstatuer av seg selv mange steder og har personlig hånd om det meste av verdiene i landet. 

Journalister som besøker landet under dekke av å være turister, blir fotfulgt av sikkerhetspersoner og kan ikke snakke fritt. Men du finner likevel noen reportasjer på Youtube. 

Tidligere måtte man være 500 medlemmer i en kirke for å bli registrert som godkjent. En adventistkirke ble revet av myndighetene for en del år tilbake fordi den ikke hadde nok medlemmer. Bulldozerne kom og jevnet bygningen med jorden.

Nå ser det ut til at kravet om antall medlemmer er satt lavere. Katolikkene søkte nemlig for fjorten år siden om å bli registrert. Det var vanskelig å bli godkjent for myndighetene mente at kirken skulle drives av folk fra Turkmenistan. Men i fjor ble den katolske gruppen godkjent. De er 100 medlemmer og er kjempeglade i følge en katolsk nyhetsnettside. De skal søke om å få bygge en kirke, eller kanskje de allerede har gjort det siden dette skjedde i fjor. Til da hadde de holdt bønnemøter og andre samlinger i private hjem.

Det er mange muslimer i landet, men lederen for den viktigste moskeen ble satt i fengsel fordi han ikke ville lese opp i moskeen det lederen for landet krevde. Berdimuhammedov har nemlig skrevet skrevet en bok som alle må lese. Den betraktes omtrent som en hellig bok. Har man ikke lest den, får man for eksempel ikke ta førerkort. Så var det altså noe fra denne boken han ville at lederen for moskeen skulle lese opp i moskeen, men lederen for moskeen nektet. 

Ikke lett å ha en tro eller å ha egne meninger i Turkmenistan. Selv ikke hjemme er du trygg.

Kommentarer