Gå til hovedinnhold

Hva er kirkelig suksess?


Foto:  Elwood W. McKay III.
George Barna fra USA har i mange år vært leder for et firma som driver med spørreundersøkelser innen kirker. Han er muligens den mest siterte kristne personen i USA de siste årene. 

I et intervju forteller han at når han spør pastorer om kirken deres har suksess, svarer de fleste ja. Når han så spør hvordan pastorene måler suksess, pleier svarene handle om dette:
  1. Hvor mange kommer til gudstjenestene 
  2. Hvor stort budsjett har man 
  3. Hvor mange programmer har man 
  4. Hvor mange har man i staben 
  5. Hvor mange kvadratmeter disponerer man 
Men dette er ikke hva Jesus døde for, sier Barna. 

Problemet er at vi teller det som er lett å telle, de ytre tingene. Og så styrer vi etter det som er lett å telle. Hvordan øke budsjettet? Hvordan ansette flere? Hvordan trekke flere folk til gudstjenesten? 

I Den norske kirke teller man også brylluper og begravelser, selv om Bibelen ikke sier at kirker skal holde på med slikt. På nettsidene til DnK er det en knapp for statistikk, undermenyene handler der om dåp, konfirmasjon, bryllup, begravelse, antall medlemmer og antall gudstjenester.
«Vent på hverandre« står det i NT. Er det noen som har målt hvor mange som har opplevd dette i menighetslivet det siste året? Hvor mange ganger har pastoren eller presten sagt at Anne, som pleier å sitte på tredje kirkebenk på høyre side, antagelig er blitt 10 minutter forsinket i trafikken, og derfor utsettes gudstjenesten til hun dukker opp?

Hva mener du er kirkelig suksess, med utgangspunkt i hva man finner i Bibelen?

Kommentarer