Gå til hovedinnhold

Driver Cappelen forkynnelse i lærebøkene?

Forlaget Cappelen utgir læreboken "I samme verden" for videregående skole. På nettsidene til boken er det lagt ut oppgaver. Velger du temaet kristendommen, møtes du av en film. Cappelen velger å vise en sær spansk skikk der man går med hetter over hodene i gatene:


Man skal ikke ha forkynnelse i skolen. Men dette kan kanskje karakteriseres som forkynnelse mot kristendommen. Man har utrolig mye å velge blant når det gjelder kristendommen, men forlaget velger å vise denne sære skikken.

Dette er altså den innledende filmen om kristendommen, det er ikke en film langt ut i kapitlene der man eventuelt skal behandle sekter, lokale skikker og små kirkesamfunn. Folk flest, både kristne og ikke-kristne, vil oppfatte den spanske skikken som noe negativt: Deltakerne ser skumle ut, musikken er trist og mange bruker klær som dekker til ansiktet slik at de blir anonyme.

Jeg klikket meg videre til neste kapittel i nettutgaven: "Kristendommen i sammendrag". I denne teksten sies det ikke ett ord om hva kristendommen har gjort for fattige og syke, dette er et enormt bidrag til verden over to tusen år, noe ingen andre religioner eller livssyn er i nærheten av når man summerer opp.

Man holder altså tilbake viktig informasjon. Mitt inntrykk er at dette er nok et eksempel på at lærebøker kan være vinklet.

Man kunne ha innledet med en film som viser kristne som er i godt humør. Man kunne også i sammendraget ha fortalt om de tusener av skoler, sykehus, barnehjem og så videre som kristne har opprettet over hele verden.

Klikker du så på lenken om humanismen, ser du bilde av en miljøaktivist midt i en aksjon. Teksten forteller ikke hvem det er, men det er Sigmund Kvaløy Setreng i 1979. Elevene får ikke vite om han var humanist eller ikke, men budskapet er likevel tydelig når man setter de to innledningene ved siden av hverandre: Humanister kjemper for å ta vare på naturen, mens kristne vagger i gatene med teatralske drakter og sørgemusikk. Eller: Humanister gjør noe viktig, mens kristne gjør noe unyttig.

Slike vinklede bøker ser man flere eksempler på her:

Kommentarer