Gå til hovedinnhold

Hva er livssynskritikk og ateismekritikk?


I går sendte jeg inn mitt private høringsforslag til hva elever skal lære i KRLE-timene. I mange år har det vært religionskritikk i norsk skole, jeg synes det er på tide med også ateismekritikk og livssynskritikk.

Hva er ateismekritikk og livssynskritikk? Det er akkurat det samme som religionskritikk. Men hva er religionskritikk, da?

Slik definerer Wikipedia religionskritikk: «…diskusjon og kritikk av religiøse forestillingers sannhetsverdi; av religion som begrep, kritikk av religiøse praksiser kritiske vurderinger av religionenes konsekvenser for individer, menneskeheten og/eller samfunnet.»

Det finnes ofte ulike definisjoner på hva ord betyr, men la oss holde oss til Wikipedias definisjon akkurat nå. Bytter vi ut ordet religion med ateisme og livssyn, blir det slik:

Ateismekritikk: «Diskusjon og kritikk av ateistiske forestillingers sannhetsverdi; av ateisme som begrep, kritikk av ateistisk praksis, kritiske vurderinger av ateismens konsekvenser for individer, menneskeheten og/eller samfunnet.» 

Og slik:

Livssynskritikk: «Diskusjon og kritikk av ulike livssyns forestillingers sannhetsverdi; av livssyn som begrep, kritikk av livssyns praksis, kritiske vurderinger av livssyns konsekvenser for individer, menneskeheten og/eller samfunnet.»

Man kan også velge en bestemt organisasjon og putte den inn i definisjonen:

«Diskusjon og kritikk av Human-Etisk Forbunds forestillingers sannhetsverdi; av «norsk humanisme» som begrep, kritikk av Human-Etisk Forbunds praksis, kritiske vurderinger av Human-Etisk Forbunds konsekvenser for individer, menneskeheten og/eller samfunnet.»

Med utgangspunkt i disse definisjonene, og alternative definisjoner, kan det skrives omtale, kritikk, læreplaner og skolebøker.

(Foto: Pressebilde fra Human-Etisk Forbund.)

Andre artikler om skoleproblemet.

Kommentarer