Gå til hovedinnhold

Quiz: Hva er forskjellen på ordinasjonen av denne kongepastoren og ordinasjonen av en norsk biskop?

En pastor for en stor kirke blir innsatt som konge i menigheten, forteller avisen Dagen i Sverige. Han løftes opp i en stol og bæres rundt. Se filmen under. Men hva er egentlig forskjellen på denne innsettelsen og innsettelser i andre kirkesamfunn?
Har man ikke like mye symbolbruk også i andre kirker? Får ikke vanligvis presten og biskopen en fin kappe eller noe fint å holde i? Blir ikke den som innsettes en leder i menigheten? Får ikke lederen en rekke med religiøse monopoler? Skal ikke innsettelsen bety at lederen skal være autoriteten? Blir ikke lederen plassert på den fineste plassen i kirken? Får ikke lederen lønn av kirken? Synger ikke menigheten en sang etter innsettelsen?

Og hva er egentlig galt med ordet konge? Du sier kanskje at det er jo navnet på Jesus i Bibelen, og det kan ikke kristne bruke om seg selv. Men bruker ikke for eksempel pinsevenner tittelen hovedpastor, et ord som kun brukes om Jesus i Bibelen?


Hvis du synes filmen er frastøtende, så tenk gjennom hva som er likt eller hva som skiller den fra det kirkesamfunnet du selv tilhører.

Hvis du mener filmen er et fint eksempel på menighetsliv, så fortell gjerne hvor i NT du finner en slik kultur.

Selv går jeg inn for ikke-hierarki blant kristne. Dessverre er det mange kristne som har organisert seg hierarkisk. Et av argumentene for hierarki er at da hindrer man at flokken blir en sekt. Men gang på gang ser man at sektene har en leder, og flokken som følger etter er gjerne stor.


Det sunneste og tryggeste er ikke-hierarki. I NT ser man at dialog brukes mye. Og Paulus oppfordrer hele menigheten til å være teologisk sikkerhetsnett.

Når du
har sett filmen, eller spolt litt i den, kan du sammenligne den med en film om Torben som ber for syke på gaten. Hvilken av de to filmene synes du er nærmest urmenigheten i NT? Står det at de første kristne ba for syke, eller står det at de hadde fine seremonier der de innsatte toppsjefer?

Kommentarer