Gå til hovedinnhold

Er det ateister eller religiøse som er logiske?

"De religiøse blir enkle mål for ateister når de setter seg mot logisk tankegang." Dette sa  programlederen i en britisk TV-serie sendt på NRK forleden dag.

Sitatet var programlederens konklusjon etter å ha snakket med en religiøs person som sa omtrent dette:

1) Når dyr dør, da blir de spist av andre dyr og råtner.

2) Fossiler kan ikke ha blitt begravd sakte i løpet av 100 år eller 1000 år, for da ville de ha blitt spist eller ha råtnet bort.

3) Alle fossiler må altså ha bli begravd raskt.

4) Siden alle fossiler over hele verden må ha blitt begravd raskt, og det er overlapp av fossiler fra det ene laget til den andre, kan vi anta at det har vært en verdensomspennende hav-og-sand-katastrofe.

Jeg mener de fire punktene er logisk tankegang. Logisk betyr ikke at det nødvendigvis er sant. Både aktor og forsvarer i en rettssak legger frem logiske tankerekker, men bare en av dem er korrekte. Mitt poeng er at det er både arrogant og dumt å mene at ateister er logiske og at religiøse er det ikke.

Programlederen nevnte ikke ateistenes syn på hvordan fossilene har blitt til:

1) Dyr er noen ganger kjempesnille i tusener av år. De spiser ikke opp et dødt dyr som ligger på havets bunn eller i elven, selv om det er veldig fristende.

2) Forråtnelsen starter heller ikke, selv om det går hundrevis av år. Det er enten en helt spesiell lokal luftblanding i dalen der det døde dyret ligger, eller så er det oksygentomt hav akkurat i området der dyret lander på havbunnen.

3) Over flere hundre år, noen ganger tusener av år, legges ett og ett sandkorn forsiktig oppå dyret. Samtidig holder vind, regn eller havstrømmer seg unna den kvadratmeteren der dyret ligger, for slikt kan ødelegge de myke delene som kan vises frem i mange fossiler senere.

4) Når dyret er halvveis begravd etter noen tusen år, kan det lande et nytt dødt dyr oppå det forrige, slik kan dyr overlappe hverandre i millioner av år. Den samme snille ikke-spis-det-døde-dyret-kulturen fortsetter i millioner av år.

5) Når man graver opp det man mener er 80 millioner år gamle dyr, kan de fremdeles være myke, man kan strekke og dra i vev, man ser rødt vev som ligner på blod, man finner proteiner og DNA-indikatorer, ja, det lukter til og med fisk av fiskefossiler.

Kommentarer