Gå til hovedinnhold

PILATUS DEL 1

Husker du Pontius Pilatus, han som korsfestet Jesus? Er han bare et påfunn fra de kristne?

Historikeren Josefus, som levde år 37-100, og som ikke var kristen, forteller om Pilatus og en konflikt han hadde med jødene. Pilatus hadde kommet inn i Jerusalem med soldater som bar flagg med keiseren på. Keisere på den tiden betraktet seg som guddommelige. Det var romerne som bestemte over byen, men flagg med keiseren på var i overkant av hva jødene kunne godta, i fem dager protesterte de. Pilatus sa han skulle drepe alle som protesterte. Da la jødene seg på bakken og blottet nakkene, de ville heller dø enn å ha disse keiserflaggene dinglende i byen. Pilatus angret og fjernet flaggene.

I 1961 fant man Pilatus-steinen i Caesarea Maritima, den slår fast at Pilatus var guvernør av Judea. Man kan altså være ganske sikker på at Pilatus har levd. Det fins ulike sagn om hvor han kom fra og hvor han endte. Noen sier han senere ble en kristen, påvirket av sin kone som forsøkte å hindre korsfestelsen. Andre mener han havnet i krangel med keiseren og ble sendt til Frankrike.

Pilatus er nevnt 56 ganger i Bibelen.

Bildet er malt av Antonio Ciseri i 1891. Jeg antar kunstneren viser kona til Pilatus til høyre, skuffet etter å ha forsøkt å overtale sin mann. Pilatus på sin side henvender seg til den sinte folkemassen utenfor. Skulle Pilatus gi seg enda en gang og la demonstrantene utenfor få viljen sin? Denne gangen var det ikke keiserflagg de var sinte over, men de var sinte på Jesus.

I Bibelen står det: "Pilatus tok på ny til orde: «Hva vil dere da jeg skal gjøre med ham som dere kaller jødenes konge?» «Korsfest ham!» skrek de tilbake. Pilatus spurte: «Hva ondt har han da gjort?» Men de skrek bare enda høyere: «Korsfest ham!» Pilatus ville gjerne gjøre mengden tilfreds. Han ga dem Barabbas fri, men lot Jesus bli pisket og overga ham til å bli korsfestet."

Jeg synes maleriet er veldig bra. Det som vanligvis er hovedpersonen, ser man bare ryggen til. Og man bare skimter hvem han snakker til utenfor. Det er nesten som en bakom-film, man ser hva som skjer i kulissene. Mellom Pilatus og kona på maleriet står for eksempel en mann med papirer i hånden, kanskje en byråkrat?

Jeg var i Roma i fjor sommer og fikk se søyler lik den søylen som er på maleriet. Slik søyler forteller gjerne en stolt historie om hvordan man vant et slag eller noe slikt. Om det sto en slik romersk søyle i Jerusalem for to tusen år siden, vet jeg ikke, men kunstneren har i alle fall plassert den midt i bildet, muligens for å vise hvem som hadde makten.

Lyset i maleriet er utrolig bra, se hvordan det skinner gjennom klærne til Pilatus. Jeg ser bare den ene foten, har Pilatus den andre foten hvilende på balkonggjerdet? I tilfelle får jeg inntrykk av at han bare ordner opp i nok en «kontorsak« på jobben.

Les også:

Del 2
Del 3
Del 4
Del 5
Del 6
Del 7
Del 8

Kommentarer