Gå til hovedinnhold

Naturlig seleksjon er omvendt evolusjon

Naturlig seleksjon er en mekanisme i naturen som gjør at dyr gjennom generasjoner forandrer seg. Men naturlig seleksjon er ikke evolusjon. Hæ? spør du kanskje. Er det ikke naturlig seleksjon som har forandret fisk til menneske da? Sier ikke forskere at naturlig seleksjon til og med foregår foran øynene våre?

Neste gang du hører om naturlig seleksjon, så sjekk om det er snakk om beviselig evolusjon eller beviselig anti-evolusjon. For eksempel bladet Illustrert Vitenskap nr 3 2010 kommer med to eksempler på naturlig seleksjon som liksom skal være eksempler på ekte evolusjon. Men ser man litt nærmere på eksemplene, ser man at det er snakk om anti-evolusjon:
  • En fisk med sterke farger mister fargene. 
  • Syngende sirisser blir stumme. 
Noen ganger er det en fordel å bli degenerert. Det kan lønne seg å bli stum, for da lokker man ikke rovdyr til seg med sin vakre stemme. Det kan være en fordel å miste fargen, for da skjuler man seg bedre for rovdyr.

Slike eksempler betyr at man fjerner egenskaper. Men man kan ikke få en fisk til å bli menneske ved å fjerne egenskaper, for det er antievolusjon.

Naturlig seleksjon er altså helt sant, det foregår i naturen, man kan gjerne bruke uttrykket "de best tilpassede overlever", men mekanismen er antievolusjon, det går nedover.

Les også her, her og her.

Kommentarer