Gå til hovedinnhold

Prestekjolens paradoks

Her om dagen gikk jeg forbi en butikk som solgte prestedrakter. Det er rart at kristne i dag bruker slike drakter, for de første kristne hadde ikke prester. De hadde heller ikke kirker, det var noe en keiser innførte flere hundre år senere. De første kristne hadde derimot samlinger i hjemmene der alle i menigheten hadde talerett.

Jesus sa: “Ta dere i vare for de skriftlærde! De vil gjerne gå omkring i lange kapper og liker at folk hilser dem på torget. De elsker å sitte fremst i synagogene og ha hedersplassene i selskaper.”

Flere apostler i NT definerer alle kristne som prester, vi har i dag altså fått et helt annet opplegg enn hva de første kristne la opp til. I dag har vi kun én prest i hver menighet. Alenepresten er i dag derfor sliten, han forsøker å bære hele menigheten og samlingen på sine skuldre. Opplegget passiviserer også resten av menigheten som ikke tør å uttale seg om trosspørsmål eller å holde innslag i samlingen, for det er jo aleneprestens jobb og plikt og det er det man betaler for.

Noe er galt. Men de færreste vil gjøre noe med det.

Kommentarer