Gå til hovedinnhold

Massene hyller Paven. Men i Bibelen står det at vi ikke skal kalle noen for pave.

Klikk på bildet, så ser du en film der paven skal holde en preken. (Foto: Wikipedia.) Filmen viser at paven hylles i over åtte minutter før han skal holde sin monolog. Dette har ikke rot i Bibelen som viser det motsatte:
  • Kristne skal ikke kalle noen for pave, altså for far. (Matt 23:9)
  • Alle i samlingen skal kunne ta ordet. Til og med høflig avbryte. (1. Kor 14:29)
  • Alle i samlingen skal kunne bidra med sang, et ord, en oppmuntring osv. (1. Kor 14:26)
  • Hele menigheten skal være teologisk sikkerhetsnett etter at noen har talt. (1. Kor 14:29)
  • Man skal ikke være tilhengere av enkeltpersoner. (1. Kor 3:4 og 3:21)
  • Alle kristne anses som prester. (1. Pet 2:5 og 2:9)
  • Kristne kan velge om de vil ha ektefelle eller være singel. For eksempel apostelen Peter var gift. Likevel forbyr katolikkene prester, biskoper og paven å gifte seg. Et forbud mot å gifte seg kaller Paulus i Bibelen for demoners lære (1. Tim 4:1-3)
  • Jesus refset de religiøse som gikk med flotte klær og som ville sitte på de beste plassene når det var samling. (Luk 14: 7-14 og 20:46)
Katolsk lære og skikk er altså ikke etter Bibelen. Mange tror at katolikkene mener de står for den originale kristendommen. Det er feil, katolikkene mener selv at Kirken måtte videreutvikles etter at apostlene var døde. 

Også Den norske kirke, Pinsebevegelsen, Trosbevegelsen og andre kristne retninger har skikker og teologi som enten ikke fins i Bibelen eller som er i konflikt med Bibelen. Nå er det ikke slik at man skal være helt firkantet. Det står ikke om mobiltelefoner i Bibelen, man kan ikke dermed anta at kristne ikke kan bruke mobiltelefoner. Noe annet er det med verdimessige eller teologiske spørsmål i Bibelen, de må man ta hensyn til før man innfører nye skikker i kirkene.

Luther brøt med mange av de katolske skikkene på 1500-tallet, han pekte på de første kristne. Luther brøt ikke med alt, men med ganske mye. I starten av 1900-tallet brøt så pinsevennene med datidens kirkelige skikker. Pinsevennene hadde som slagord «Fram til urmenigheten!" Igjen pekte man på de første kristne og hva som står i Bibelen.

I dag er slagordet lagt i skuffen for lengst. Man bruker gjerne samme argumentasjon som katolikkene, nemlig at Kirken må utvikles, derfor satser man på scenekirker, hierarkier, aktiviteter, monologmonopoler og markedsstyrte kirker.

Når du ser kristen-TV eller besøker en konfirmasjonsgudstjeneste, så vær klar over at en del av det du ser ikke fins i Bibelen, men det er moderne religiøse skikker man har funnet på selv.

Er du selv protestant og vil kritisere paveopplegget, så møter du seg selv fort i døra.

De første kristne hadde ikke en gang kirkebygninger. Men man møttes hjemme til en god middag hos ekteparet Priska og Akvilas eller hos den single forretningskvinnen Lydia. Det er slik venner møtes.

Kommentarer