Gå til hovedinnhold

Ernst Haeckel jukset og villedet mange

Kan du tenke deg noe verre enn å være æresmedlem av Det tyske selskap for rasehygiene? Jeg snakker om Ernst Haeckel, kjent som "Darwins bulldog" og "Darwins apostel", han var professor i zoologi i Tyskland fra 1865 til 1909. Foreningen ga en rød løper for senere tvangssteriliseringer, dødshjelp og Hitlers tro på en overlegen arisk rase.

Haeckel innrømmet etter hvert at han hadde jukset med noen plansjer for å forsøke å argumentere for at evolusjon er sant. Likevel dukker hans illustrasjoner fremdeles opp i skolebøker som bevis på evolusjon! Hadde tegningene blitt vist frem for hjelpe elevene til ha en kritisk sans, så hadde det vært noe annet.

Haeckels tegninger skal liksom vise at alle fostre er like i starten og at de går gjennom evolusjonens historie og ender opp som enten fisk eller mennesker.Jeg møtte selv argumentet i en debatt om evolusjon for en tid tilbake. Evolusjonisten trakk frem at når en kvinne er gravid, så vises evolusjon i praksis i prosessen fra en befruktet celle til et nyfødt barn. Han mente at når denne komplekse prosessen kan skje på 9 måneder, da må vi vel kunne tro at den kan skje på millioner av år. Jeg spurte ham derfor om et barn som er født en måned for tidlig, har færre gener enn barn som blir født etter ni måneder. Evolusjon skal jo handle om å øke antall gener og DNA-informasjon. Men en gravid kvinne bærer selvsagt ikke på en fiskecelle som ved hjelp av mutasjoner og naturlig utvalg i løpet av 9 måneder får menneskegener. Men hvis man har blitt flasket opp med Haeckels løgnaktige tegninger, da tror man kanskje slikt.

Tegningene ble første gang utgitt i bokform i 1868 i Tyskland. Allerede i 1876 ble jukset avslørt av en professor i anatomi ved universitetet i Leipzig. Og som sagt, etter hvert sa Haeckel selv at han hadde jukset. Likevel dukker tegningene stadig opp, og gjerne i moderne grafikk.

Sjekk dine barns skolebøker. Står det at Hackels plansjer er juks? Eller står det at plansjene viser evolusjon? Ta bilde med mobiltelefonen og send til sjur@byggemennesker.no


Les også Vitenskap eller fantasi?

Kommentarer

Jarmo sa…
Hei Sjur
Takk for mange interessante artikler om evolusjon og hussamlinger.
Selv er jeg veldig interessert i kreasjonisme vs. evolusjon og leser og studer emnet, bl.a. via creation.com som jeg anser har mange gode artikler rundt emnet.
Godt å se at flere kjemper for å ta frem vitenskapelig argumenter som avslører evolusjonsteorien og heller er med på å bekrefter Bibelens troverdighet! :)

mvh. Jarmo