Gå til hovedinnhold

Si nei til prestedrakter

En fin biskopdrakt koster 300.000 kroner. I tillegg kommer en lettere reisedrakt til 100.000 kr. Våre tolv biskoper har altså klær for fem millioner kroner! (Foto: Wikipedia)
En prestedrakt koster 10-15.000 kroner. Ganger vi dette med antall prester i Norge, blir summen 17 millioner kroner. Uniformene i Den norske kirke koster altså 22 millioner kroner.
Jeg har kritisert prestedrakter tidligere. Endelig er det noen med større ropert som nå sier fra. Praktikumsrektor Geir Hellemo ved Teologisk Fakultet i Oslo er kritisk, i følge Vårt Land.
Jeg minner om dette:
 • De første kristne hadde ikke prestedrakter
 • NT sier nei til glitter og stas 
 • NT sier nei til religiøst hierarki
 • Prestedrakter ble innført av romerstaten
 • Reformasjonen sa nei til prestedrakter
Jeg finner derfor ingen grunn for at vi skal ha prestedrakter. De skaper hierarki blant kristne. De gir uttrykk for feil verdier. De gjør kristne passive ved de viktige områdene, for drakten uttrykker at det er presten som skal styre, ta initiativer, ordne opp, tolke, døpe, dele ut nattverd osv.
Å utstyre kirken med kirkekunst er noe helt annet å kle opp en person i gull og glitter. Å lage kirkekunst gjør ikke forskjell på kristne. Prestedrakter gjør forskjell på kristne.
Selvsagt er kristne utstyrt med ulike gaver, men en prestedrakt uttrykker at noen få kristne skal ha rettigheter som de andre kristne ikke skal ha, og det mener jeg er feil.
Om prestedrakten koster 10.000 kroner eller 100.000 kroner er dermed ikke det viktigste. Det viktigste er at prestedrakten skaper skille i menigheten, noe man ikke bør bidra til. Subsidiært har også prisen på draktene noe å si. Å bruke 300.000 kroner på en drakt, gir uttrykk for hva man mener er viktig i livet.

Sjefbiskop (preses) Helga Haugland Byfuglien og praktikumsrektor Geir Hellemo debatterte dette temaet på NRK radio/TV i går. Ingen av dem kom med referanser til de første kristne i NT! Ryggmargrefleksen i DnK og på det teologiske fakultetet er altså ikke å sjekke Bibelen ved teologiske og verdimessige spørsmål. 
NT forteller om hjemmemenigheter, ikke kirker med prestedrakter. NT kommer med oppfordringer til å ikke være opptatt av gull og glitter. Jesus refser de religiøse som likte å gå i fine kapper og ha de beste plassene i synagogene. Paulus oppfordrer til et enkelt og stillferdig liv. Biskopkåper til 300.000 kroner er fremmed i det kristne landskapet i NT.
Heller ikke i nettdebatten hos Vårt Land var det noen som i går tok utgangspunkt i Bibelen, bortsett fra én person som minnet om at Jesus kom ridende på et esel. Ja, det er nettopp når vi leser om Jesus og de første kristne at vi kan se hvilke verdier de sto for, det var helt klart motsatt av pomp og prakt.
Sjefbiskopens argumenter på NRK var derimot:

 • Kritikken er ute av proposjoner og voldsom
 • Prester har liturgiske klær
 • Biskopkåpene er etter bispemøtets reglement
 • Har aldri hørt tidligere at slike kåper er pompøse
 • I gudstjenester løfter slike kåper gudstjenesten
 • Kåpene inngår i en helhet
 • Biskopene eier ikke kåpene personlig
Med så dårlige argumenter er det ikke rart man må kle seg opp for 300.000 kroner for fremdeles forsøksvis fremstå med tyngde.
Les mer:

Kommentarer