Gå til hovedinnhold

Slik kan du se enkeltmennesker i menigheten

OPPDAG NÅR DU EGENTLIG ER VIKTIG
Mange tror at de er verdt noe bare når de er stressa. De tror de er viktige bare når de produserer noe. I tradisjonelle menigheter betyr dette flotte prekener, flotte arrangementer, flotte musikkinnslag osv. Skal du ha en sjanse til å gjøre noe for enkeltmennesker, må du først kvitte deg med den holdningen. Finn ut når du egentlig er viktig.

RYDD I UKEPLANEN HVERT KVARTAL
Hvis du virkelig mener at kjærlighet er viktig, må du nødvendigvis være interessert i enkeltmennesker. Hvis du virkelig mener at enkeltmennesker er viktig, må du stadig ta ny kontroll over tiden din. Hva med å gå gjennom ukeplanen din hvert kvartal sammen med noen andre, for eksempel husgruppen/husmenigheten som du tilhører? Da blir rutinen sikrere og ryddejobben morsommere.


BRUK FEMTI-FEMTI-TRIKSET
Her er et tips til deg som er aktiv i en tradisjonell menighet: Si til deg selv at i minst halvparten av tiden du er i menighetstjeneste, så skal du se enkeltmennesker. Tenk 50-50. Hvis du f eks synger i koret en time, skal du deretter se enkeltmennesker i en time. Har du ikke tid til begge deler? Les det første tipset øverst i denne artikkelen en gang til.

BRUK DE TRE S-ENE
For å gi kjærlighet, må du se enkeltmennesker. En huskeregel er de tre s-ene: Se - Snakke - Spise. Først se dem, deretter ta initiativ til en samtale, og så foreslå et måltid. Når man spiser sammen, får man tid til temaer utover det overfladiske. Ta gjerne med deg en S til, den heter "Slapp av". Å slå av en prat eller spise middag med noen, er ikke en avtale om å være tett på resten av livet - slapp av.


LAG GODE ORDNINGER
Å se enkeltmennesker handler ikke bare om hjertet. Like viktig er det å legge ting til rette. Å se enkeltmennesker handler både om holdninger og om ordninger. Holdninger er hjertet. Ordninger er rammer, rutiner og tradisjoner - som man enten holder fast på eller fjerner. Sitter du en komité for arrangementer? Pass på at rammene gjør det lett for enkeltmennesker å oppdage hverandre:

  • Lavt antall deltagere. Da drukner man ikke i kaoset.
  • Måltid som tar minst en halv time, sittende, ikke bare et rundstykke i farten. Når man spiser, blir man bedre kjent.
  • Gruppearbeid/samtaler.
  • Småpauser, ikke sittende, med kaffe og kjeks, slik at man kan hilse på flere.
  • Abonnementskonsept. Det er lettere å bli kjent hvis man møtes flere ganger. Ha gjerne et arrangement som går over flere samlinger der deltagerne melder seg på alle samlingene samtidig.

Summen av disse punktene er husmenighet. Men du kan få til litt også i tradisjonelle menigheter.

TA HJEMMET I BRUK
Den store forskjellen kommer når du tar hjemmet i bruk. Hvis du inviterer noen hjem, skal du være svært distré for å ikke oppdage at den du inviterte sitter ved middagsbordet ditt. Det er kort sagt veldig mye som går automatisk når man tar hjemmet i bruk. Man preker mindre og samtaler mer, for eksempel.

Kommentarer